Milošević (1998): Nikad nismo zabranjivali novine, samo kažnjavamo zbog laži 1Foto: V. Stojsavljević

Predsednik Savezne Republike Jugoslavije Slobodan Milošević razgovarao je sa novinarom Vašington posta o slobodi štampe 1998. godine.

Milošević (1998): Nikad nismo zabranjivali novine, samo kažnjavamo zbog laži 2
Foto: V. Stojsavljević

Na pitanje novinara Vašington posta zašto zatvara dnevne listove i ne dozvoljava profesorima da predaju u glavnom gradu Milošević je odgovorio da „to nije istina“ i da on nikada nije zabranjivao novine, preneo je list Danas decembra pre 20 godina.

„Neke novine odnosno novinari su kažnjeni novčanim kaznama zbog laži“, rekao je Milošević i dodao da je to po ugledu na zapadnu demokratiju.

On je istakao da je posredi očigledno nerazumevanje i da novinari nisu kažnjeni zbog političkih ili drugih stavova, već zbog lažnih činjenica. „Ono što je u Zakonu o informisanju Srbije, isto možete naći u Zakonu o informisanju Francuske“.

Milošević je naveo i da je „po tom zakonu štampa potpuno slobodna, ali odgovarate ako objavite laž“. On je dodao i da se za to plaća samo novčana kazna, nema kazne zatvora niti zabrane medija.

U nastavku intervjua novinar ga je pitao zašto ne dozvoli ljudima da pišu šta god hoće, na šta je Milošević odgovorio: „ljudi moraju biti zaštićeni od laži. Pravo na istinu je jedan od principa slobode. Štiteći građane od laži i nasilja, štitimo najbitnije interese građana. Zato je naša zemlja slobodna“.

Milošević (1998): Nikad nismo zabranjivali novine, samo kažnjavamo zbog laži 3
Foto: V. Stojsavljević

On je tada napomenuo da Srbija neće prihvatiti nikakvo rešenje kojim bi se Kosovo izdvojilo iz Srbije.

„To je jasno. Kosovo je najgora moguća tačka na svetu za bilo kavke pretnje, zbog izuzetne osetljivosti, koje ima Kosovo u srcu svakog Srbina“, rekao je Milošević za Vašington post pre 20 godina.

On je istako da se mora podvući linija između onoga što bi zadovoljilo Albance kao ravnopravne građane i onoga što bi predstavljalo njihovu majorizaciju. „Oni mogu da imaju sve što ih čini ravnopravnim, ali ne mogu da budu ponovo gospodari nad ostalim stanovništvom. U tome je linija razgraničenja“, naglasio je tadašnji predsednik države.

Sajt Danasa objavljivaće rubriku „Iz arhive Danasa“ svake nedelje, kada će podsećati na to šta su bile vesti sedam dana pre tačno 20 godina.

Milošević (1998): Nikad nismo zabranjivali novine, samo kažnjavamo zbog laži 4

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari