Da li Aleksandra Vučića “žulja” afera Jovanjica zbog koje ponovo optužuje Danas da laže? 1foto (BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV)

S obzirom na to da se Dragan J. Vučićević trenutno nalazi na izdržavanju zatvorske kazne (po sopstvenom izboru), predsednik Srbije Aleksandar Vučić se ponovo okrenuo svojim “omiljenim” medijima – Danasu i Novoj, optužujući ih da lažu.

Iako je dokazano da Informer prednjači u broju lažnih vesti i neutemeljenih informacija (čak 363 prošle godine, prema istraživanju Raskrikavanja), Vučić je za tako nešto optužio i Danas poručivši da mu je “laž srednje ime”.

„Kod njih sam ako ima 365 dana, oni izlaze šest, umesto sedam puta nedeljno. Imate praznike… Ako su imali tri stotine brojeva, ili nešto više, u 280 sam bio na naslovnim stranama kod njih. Svaki dan – diktator, firer, zlikovac, zločinac, negativno rođen, hoće izbore, neće izbore, maltretira građane novim izborima. Svaki dan sam kriv. Koliko sam naslovnicama imao zbog svih laži oko Jovanjice“, rekao je Vučić i osporavao tačnost informacija koje su izlazile u ova dva medija, ocenivši da im je „laž srednje ime“.

Pritom, on nijednom nije naveo konkretnu laž koju smo plasirali, niti nas je demantovao.

Potpredsednik UNS-a Slobodan Ćirić kaže za Danas da svako ko je nezadovoljan pisanjem medija ima mogućnost da, u skladu sa zakonom, demantuje ono što je objavljeno, i ima mogućnost da se obrati regulatornim telima ili da pravdu potraži na sudu.

– Nosioci javnih funkcija su, opet po zakonu, dužni da trpe iznošenje kritičkih mišljenja koja se odnose na rezultate njihovog rada, bez obzira na to da li se lično osećaju pogođeni iznošenjem tih mišljenja. Zakon važi i za list Danas i za nosioce javnih funkcija koje niko ne sprečava da koriste zakonske mogućnosti. U suprotnom, ako ih ne koriste, za pretpostaviti je i da nemaju dovoljno argumenata. Onda, neka ostave novinare da rade svoj posao, bez pretnji i pritisaka – poručuje Ćirić.

Što se tiče Jovanjice koju je Vučić pomenuo, Danas se bavio ovom aferom, koja je čak pomenuta i u nekoliko izveštaja Evropskog parlamenta, uz poruku vlastima u Srbiji da ona mora da se reši. Međutim, predsednika te reči nisu doticale, a Jovanjicu je nazvao “lažnom aferom”.

Danas je 2019. godine preneo reči potpredsednika Narodne stranke Miroslava Aleksića, koji je izjavio da je policija utvrdila da je Predrag Koluvija, vlasnik poljoprivrednog dobra „Jovanjica“ na kojem je pronađena velika količina marihuane, po hapšenju zvao brata predsednika Srbije Andreja Vučića.

„Na Jovanjici je proizvođeno i ulje kanabisa koje je sa deklaracijom ‘proizvedeno u Holandiji’ izvoženo u Makedoniju preko Koluvijine firme, a potom u Holandiju i druge države u kojoj je dozvoljena upotreba tog ulja“, rekao je tada Aleksić na konferenciji za novinare u Skupštini Srbije.

On je naveo da policija nije saopštila da je više od 600 kilograma marihuane zaplenjene na „Jovanjici“ bilo zapakovano u pakete na kojima je pisalo „Kosovo“.

U izveštaju poslanika Evropskog parlamenta Vladimira Bilčika iz februara 2021. kaže se da Srbija treba da reši afere Krušik, Jovanjica i Telekom Srbija.

Reagujući na izveštaj, Vučić je rekao da afere nema i da ne može afera da se gleda kao kad se „pojave dvojica pa izmišljaju, a onda izgube na sudu“.

„Šta je afera u Jovanjici? Vi mislite da lažima može da se ostvaruje politički profit, pa makar bio iz Evropske komisije“, rekao je Vučić i dodao da su takve vesti u rangu sa onom „da je ubio sopstveno dete“.

U oktobru 2021, Stranka slobode i pravde (SSP) ocenila je da će prvooptuženi u slučaju uzgoja marihuane na poljoprivrednom imanju „Jovanjica“ Predrag Koluvija biti oslobođen „poput svih prethodnih kriminalaca koji su radili u dogovoru sa režimom“.

„Od prvog dana je jasno da je u proizvodnju droge bio umešan državni vrh i da je Koluvija uhapšen zbog sukoba između predsednika Srbije Aleksandra Vučića i ministra odbrane Nebojše Stefanovića“, ocenili su iz SSP u saopštenju.

Istovremeno, Koluvija biva pušten iz zatvora i upućen na kućni pritvor, i gostuje u emisiji koju vodi njegov branilac, ali i član Srpske napredne stranke, Vladimir Đukanović.

Nakon kritika i osude dela javnosti povodom ovog intervjua, oglasila se i premijerka Srbije Ana Brnabić, ustavši u odbranu Đukanovića. Sam predsednik države je negirao optužbe da on brani Koluviju, ističući da će se „uskoro saznati istina“.

Kakva je Vučićeva istina, ne znamo, ali je glavni urednik KRIK-a Stevan Dojčinović novembra 2021. u intervjuu za nedeljnik Novi magazin, čije delove je Danas preneo, izjavio da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić znao za postojanje plantaže marihuane Jovanjica.

Dojčinović je istakao da je nesumnjivo da je država bila upletena u proizvodnju droge, što se potvrđuje i u optužnici, jer je svim agentima tajnih službi radni zadatak bio da obezbeđuju proizvodnju marihuane.

„Siguran sam da je Vučić znao za Jovanjicu, jer su plantažu marihuane štitili pripadnici BIA, MUP-a i VOA. Sva ta avantura Predraga Koluvije imala je podršku države. To dokazuje i dopisivanje Koluvije s jednim agentom BIA, koji kaže zabrinutom Koluviji da se ne plaši jer je on ‘zdrava sistemska priča’“, ispričao je Dojčinović.

Naglasio je da je predsednik Srbije dao otvorenu podršku šefu grupe koja se bavila proizvodnjom droge.

Ovo su delovi tekstova u kojima se u našem listu Vučić argumentovano dovodi u vezu sa slučajem Jovanjica, na koje nije stigao demanti.

Umesto toga imamo Vučićevu izjavu da nam je “laž drugo ime”, i da smo u vezi Jovanjice širili laži. Kritički tekstovi na temu ove afere, a gde se spominje predsednik Srbije, ticali su se isključivo njegovih izjava.

Podsetimo, Predrag Koluvija, vlasnik plantaže Jovanjica, tereti se da je organizovao kriminalnu grupu odgovornu za neovlašćenju proizvodnju 1,6 tona kanabisa. U predmetu Jovanjica 1, Koluvija i devet njegovih saradnika terete se za neovlašćenu proizvodnju i puštanje u promet navedene količine droge. I dok ovaj predmet ide ka prvostepenoj presudi, to nije slučaj sa predmetom Jovanjica 2.

U ovom predmetu, koji se fokusira na operaciju obezbeđivanja proizvodnje kanabisa, pored Koluvije okrivljeno je i nekoliko pripadnika policije, civilne i vojne službe bezbednosti. Ovaj predmet već duže vreme ne može da odmakne dalje od faze pripremnog ročišta.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari