Profesionalni novinari neće biti osuđivani zbog svog rada: Vučić ponovo vršio pritisak na sudije i medije 1foto (BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV)

Zamolivši Dragana J. Vučićevića da ne ide u zatvor, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je u obraćanju javnosti tokom vikenda uspeo ponovo da potkači nezavisne medije, ali i po ko zna koji put komentariše rad sudstva, i time prekrši svoja ustavna ovlašćenja.

“Mnogo čudnih stvari ima u našem pravosuđu i dodvoravanja, pošto oni misle da su zimzeleni, a političari listopadni. Neke medijske kuće nikada ne mogu da dobiju osuđujuću presudu, a oni za koje se govori da sve kontrolišu njihovi predstavnici dobijaju besmislene kazne“, rekao je Vučić.

Jasno je na koje medijske kuće je predsednik mislio, ali je pritom smetnuo s uma da te medijske kuće ne krše novinarski kodeks, ne šire klevete, laži i uvrede, te samim tim i ne mogu biti osuđene, jer se ovakva vrsta postupaka protiv njih i ne vodi.

Sa druge strane, tabloidi, odnosno prorežimskih mediji, iz godine u godinu imaju sve veći broj lažnih vesti, ali istovremeno i veći priliv novca iz državne kase koji dobijaju na konkursima za projektno sufinansiranje.

Tokom protekle godine, listovi Informer, Alo, Večernje novosti, Kurir i Srpski telegraf objavili su na naslovnim stranama najmanje 1.174 manipulativna naslova, najčešće u vidu neutemeljenih ili pristrasnih tvrdnji, dezinformacija ili manipulacija činjenicama, pokazuje najnovija analiza Raskrikavanja.

Ovaj broj sugeriše i da je došlo do povećanja broja spornih tvrdnji na naslovnim stranama u odnosu na godinu pre toga. Istovremeno, firme koje stoje iza ovih tabloida 2022. su iz javnih budžeta dobile više od 800 hiljada evra.

Raskrikavanje navodi da je najviše manipulativnih vesti – dezinformacija, pristrasnih ili tvrdnji za koje nisu postojali dokazi, prošle godine imao Informer – čak 363. Iza njega je Srpski telegraf sa najmanje 253, slede Večernje novosti sa 238 takvih vesti na naslovnicama, Alo sa 198 i Kurir sa 122 takve tvrdnje.

Vlasniku novina koje šire najveći broj neutemeljenih i lažnih vesti predsednik Srbije je dao podršku ponudivši da mu plati 200.000 dinara zbog uvrede upućene Jugoslavu Ćosiću.

Vučićević je odbio da plazni kaznu i jutros je otišao u zatvor, a njegov višednevni medijski performans Vučić je iskoristio da napadne sudije i nezavisne medije.

Direktor vesti TV Nova S Slobodan Georgiev kaže za Danas da gore od komentarisanja sudskih odluka jeste Vučićeva odbrana Vučićevića i sličnih osoba koji se lažno predstavljaju kao novinari i medijski radnici, a zapravo su PR služba vladajuće partije i nekih interesninih lobija, bilo političkih bilo privrednih.

– Tako da nema potrebe da nas Vučić svojim fake news pristupom poistovećuje, jer, nismo svi isti i naravno da profesionalni novinari ne treba i neće biti osuđivani zbog svog rada – ističe Georgiev.

Advokat Vladimir Todorić Vučićevo obraćanje ocenjuje kao “nevešt performans u cilju diskvalifikacije sudstva”.

– Ne treba se previše potresati s obzirom na to koliko je Informer zatrovao dušu i mozak javnosti i koliko je života uništio. Vučićević se sam ukopao. Može da izađe, ako plati – ukazuje Todorić.

Naš sagovornik, pak, smatra da Informer nije potreban Vučiću kao pre.

Profesor prava Bojan Pajtić kaže za Danas da je predsednik SNS i Srbije potpuno izgubio kompas, “pa se čak i ne trudi da pokaže koliko je bahat u kršenju svojih ustavnih ovlašćenja i koliko prezire nezavisne medije”.

– U svakoj civilizovanoj državi je apsolutno nezamislivo da prvi čovek izvršne vlasti ovako vrši pritisak na pravosuđe. Ambiciju da do kraja života uzurpira vlast u ovoj zemlji čak i ne krije i nedvosmisleno aludira da je samo on “zimzelen”, a svi ostali su, pa čak i sudije, “listopadni”. Stavljanje Informera u istu ravan sa nezavisnim medijima je na nivou burleske – ocenjuje Pajtić.

Prema njegovim rečima, pomenuto glasilo ima isključivo propagandističku i difamatorsku funkciju.

– Služi da, s jedne strane, do imbecilnosti veliča režim i vođu, a sa druge strane prilježno vrši, iz broja u broj, političku i socijalnu likvidaciju onih koji ne pristaju da budu slepi sledbenici vladajuće stranke. Difamacija je brutalna i vrši se na niz načina: prostačkim uvredama, banalnim lažima i najprizemnijim spletkama. Uzgred, Vučićević je sam izabrao da ne plati novčanu kaznu i da ode u zatvor – ukazuje Pajtić.

I sudija Miodrag Majić smatra da Vučićevo komentarisanje presude koja je izrečena Vučićeviću predstavlja pritisak na pravosuđe.

– Predsednik po ko zna koji put komentariše sudske presude, sugerišući da li su one dobre ili ne, i kako bi trebalo da izgledaju. Time nedvosmisleno stvara pritisak, ali i krši Ustav Srbije koji jasno odvaja sudsku od ostalih delova vlasti – naglašava Majić.

Prema njegovim rečima, kada političari dođu na vlast, misle da su zaposeli sve tri njene grane – zakonodavnu, izvršnu i sudsku, “i nikako da shvate da je sudska vlast nezavisna od svih drugih”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari