Zabrinjavajuće je što Vučić naziva sudije "zimzelenim": Sudija Majić o tome da li Vučić vrši pritisak na pravosuđe 1Media centar

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić oglasio se tokom vikenda povodom odlaska Dragana J. Vučićevića u zatvor ne propuštajući priliku da ponovo “potkači” pravosuđe, odnosno komentariše sudske presude.

Sudija Miodrag Majić ističe za Danas da je to opasan pritisak na pravosuđe, ali ništa što do sada nismo videli i čuli.

Vučić je, naime, rekao da mnogo čudnih stvari ima u našem pravosuđu i dodvoravanja, pošto oni (sudije) misle da su zimzeleni, a političari listopadni.

– Predsednik po ko zna koji put komentariše sudske presude, sugerišući da li su one dobre ili ne, i kako bi trebalo da izgledaju. Time nedvosmisleno stvara pritisak, ali i krši Ustav Srbije koji jasno odvaja sudsku od ostalih delova vlasti – naglašava Majić.

Prema njegovim rečima, kada političari dođu na vlast, misle da su zaposeli sve tri njene grane – zakonodavnu, izvršnu i sudsku, “i nikako da shvate da je sudska vlast nezavisna od svih drugih”.

Upitan da li i u kojoj meri sudije podležu ovoj vrsti pritisaka, naš sagovornik kaže da je to individualno.

– Sudija ima raznih i svako odlučuje po svojoj savesti. Da li će Vučićeve reči uticati na nekog, svesno ili nesvesno, ja ne mogu da znam. Ali, upravo da ne bi razmišljali o tome da li je neki sudija doneo presudu razmišljajući šta bi neki političar o tome mislio, mora se prestati sa ovakvom praksom komentarisanja sudstva i sudija. Posebno od strane čoveka koji ima najveću vlast u zemlji – upozorava Majić.

Prema njegovim rečima, Vučićeva izjava je dodatno zabrinjavajuća i zbog aspekta u kojem sudije označava terminom “zimzeleni”, jer, pretpostavlja, Vučić poručuje sudijama: “Mislite da ste nesmenjivi, a niste”.

I ništa se, dodaje, neće izmeniti, dok se političari budu mešali u rad sudija i komentarisali ga.

– I nijedna reforma ne može da poboljša stanje u ionako urušenom i fragilnom pravosudnom sistemu, dok se ne prestane sa praksom svakodnevnih pritisaka na sudije – poručuje Majić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari