Milutinović: Većina advokata ne želi obustavu rada 1Foto: FoNet/TV FoNet

Odbacivši predlog većine advokata koji su prisustvovali konferenciji da se obustavom rada traži povlačenje dopune stava Vrhovnog kasacionog suda, rukovodstvo Advokatske komore Srbije se odlučilo za “mekši” pristup.

I iako je sednica Upravnog odbora Advokatske komore Srbije zakazana za subotu, već sada je izvesno šta bi taj “mekši” pristup trebalo da podrazumeva.

Kako za Danas ističe predsednica AKS-a Jasmina Milutinović na dnevnom redu sednice je nekoliko predloga – upućivanje zahteva za ocenu ustavnosti i zakonitosti Ustavnom sudu Srbije, slanje dopisa Venecijanskoj komisiji, kao i predlog predsednici VKS-a da sazove opštu sednicu suda na kojoj bi se razjasnila pozicija.

– To je najviše što mi možemo da uradimo, a da ostanemo u okvirima prava, navodi Milutinović. Ona precizira da je zahtev da se povuče stav VKS-a, onako kako je formulisan na konferenciji advokata, nelegalan i da to znaju i oni koji su takav predlog izneli.

– Suštinski ono što oni žele jeste da se izvrši pritisak na Vrhovni kasacioni sud da povuče svoj stav, što oni po zakonu i ne mogu da učine. Tu nema govora o principijalnom zahtevu da se zaštiti pravni poredak, već samo o želji da se utiče na ishod konkrenih postupaka, kaže Milutinović.

Upitana šta bi za predstavnike komore predstavljalo pozitivno rešenje situacije, Milutinović napominje da bi to bilo razjašnjenje pravne nedoumice koja je nastala nakon donošenja dopune stava.

– Ono što bi za nas predstavljao pozitivan ishod to je da se održi opšta sednica na kojoj bi nam bilo objašnjeno kako dopuna jednog stava VKS-a može da proizvedene potpuno suprotne revizijske odluke. Smatramo da bi bilo značajno da se razjasne te nedoumice. Takođe, smatramo da bi donošenjem pravosudnih zakona, nakon izmena Ustava bilo potrebno izbaciti mogućnost da stavovi suda budu izvor prava kako bi ubuduće izbegli ovakve situacije, navodi Milutinović.

I iako je skupština AKS-a odbacila predlog da se obustavom rada traži povlačenje stava, taj scenario još uvek njie van igre. Naime, kako je nedavno istakla grupa advokata bliskih pokretu “Ni korak nazad” u planu je prikupljanje potpisa kako bi se održala vanredna sednica skupštine Advokatske komore Beograda. Na toj skupštini bi se glasalo za obustavu rada na teritoriji Beograda, sa nadom da bi se onda sve ostale regionalne komore pridružile.

I iako je uverena da je prikupljanje potpisa izvesno, kao i izglasavanje te odluke, Jasmina Milutinović napominje da bi bilo nemoguće sprovesti obustavu rada.

– Jedino skupštinu beogradske komore ne predstavljaju delegati, već su svi članovi komore istovremeno i članovi skupštine. Na sednice skupštine, kao i na nedavno održanoj konferenciji advokata, uvek dođu oni ljudi koji su najzainteresovaniji za neku temu. Tako može da se stekne utisak da većina advokata podržava obustavu rada, ali ja vas uveravam da to nije tačno. Tako da sve i da se izglasa obustava rada, ona neće biti sprovodiva. Ovo nije 2014. godina, kada su advokati bili apsolutno jedinstveni u odluci da se ide u obustavu, kaže Milutinović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari