Ministar informisanja Mihailo Jovanović: Predloženi medijski zakoni su revolucionarni 1foto (BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV)

Ministar informisanja i telekomunikacija Mihailo Jovanović izjavio je danas da su predloženi zakoni o javnom informisanju i medijima i elektronskim medijima revolucionarni, ali je najavio usvajanje amnadmana kojim će se dodatno definisati da „Telekom Srbija“ ne može da prima državnu pomoć ukoliko želi da se bavi medijima.

„Ustav Republike Srbije, koji je donet 2006. godine, izjednačava privatni i državni kapital.U tom smislu predloženi medijski zakoni su u potpunosti usaglašeni sa Ustavom Srbije, Medijskom strategijom i Evropskom direktivom o audio-vizuelnim medijskim uslovima“, rekao je Jovanović u Skupštini Srbije.

Jovanović je negirao da su predloženi zakoni „rađeni preko noći“, da je nešto ubacivano u njih bez dogovora sa novinarskim i medijskim udruženjima i da nije u skladu sa Ustavom Srbije.

On je rekao da se u 21. veku jedan telekomoperator ne može sprečiti da se bavi medijima.

„Danas telekomoperatori žive od medija. Ne možemo dozvoliti da na tržištu državni operator bude osakaćen i da ne može da se bavi medijima, a da drugi operatori to mogu da rade“, istakao je Jovanović.

On je najavio da će prihvatiti amandmane koji se pozivaju na Zakon o potvrđivanju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između Evropske zajednice i njihovih država i Srbije i dodatno definisati da „Telekom Srbija“ ne može da prima državnu pomoć ukoliko želi da se bavi medijima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari