Ministar prosvete povodom puštanja pesme Baje Malog Knindže: Ovo je izolovani slučaj, nipišto ne odslikava situaciju i atmosferu u školama 1Foto: FoNet/ Milica Vučković

Ministar prosvete Branko Ružić izjavio je povodom situacije u OŠ “Vasa Stajić“ u Novom Sadu, kada je prilikom obeležavanja završetka četvrtog razreda emitovana pesma neprikladnog sadržaja, da će nadležne službe Ministarstva izvršiti stručno-pedagoški nadzor, a postupaće i pokrajinska inspekcija kako bi se utvrdila odgovornost zaposlenih.

Ministar je naglasio da su u sistem obrazovanja u Srbiji utkane demokratske vrednosti i da Ministarstvo prosvete ostaje dosledno u promovisanju, negovanju i ugradnji principa nediskriminacije i poštovanja različitosti u obrazovni sistem.

„Iako Ministarstvo prosvete realizuje aktivnosti kojima škole dobijaju smernice i uče mehanizme kreiranja sigurnog i podsticajnog okruženja za sve učenike, negovanje demokratske kulture, tolerancije, empatije i poštovanja različitosti svih učesnika školske zajednice, pojava ovakvog izolovanih incidenata zahteva dodatnu intervenciju prema školi“, rekao je Ružić.

Ministar je podsetio da se u našoj zemlji  celokupno osnovno i srednje obrazovanje, pored srpskog jezika, realizuje i na jezicima osam nacionalnih manjina, što je retkost u drugim zemljama i vrednost više za naš obrazovni sistem.

Ružić je naglasio da je u situacija u Osnovnoj školi „Vasa Stajić“ u Novom Sadu izolovani slučaj, da nipišto ne odslikava situaciju i atmosferu u školama u Srbiji i izrazio očekivanje da se ovakve situacije neće ponoviti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari