VIDEO Učiteljice sa đacima đuskale uz Baju Malog Knindžu, a onda se pravdale da su "deca birala pesmu" 1Screenshot Nova.rs

Diretkorka novosadske OŠ „Vasa Stajić“ u kom su četvrtaci na oproštajnoj priredbi sa učiteljicom u koloni đuskali uz pesmu Baje Malog Knindže koja raspiruje nacionalnu mržnji i slavi ratne zločine, najavila je pokretanje disciplinskog postupka.

Prema pisanju Telegrafa, Zorica Đurić je rekla da je „pokrenut disciplinski postupka, i da se škola više neće izjašnjavati povodom ovog slučaja do okončanja istog”.

Đurićeva nije precizirala protiv koga je pokrenut postupak, s obzirom da su tokom incidenta u sali bile minimum dve učiteljica, a u blizini još dva učitelja. Jedna od njih je predvodila decu u voziću, plešući uz stihove u kojima će “Drina odneti sto Mudžahedina svaki dan”, dok je druga sve to snimala telefonom, a potom poslala na roditeljsku viber grupu.

 

U izjavi za Nova.rs, direktorka je opravdala učitelje da nisu znali o kakvoj je pesmi reč, niti da su od galame mogli čuti stihove iste.

Međutim, naš portal je došao do novog snimka koji je je takođe snimila učiteljica, a na kom se, kao i u prethodnom, vrlo jasno čuju stihovi “Ne volim te Alija, zato što si Balija”, na šta deca razgaljeno đuskaju.

„Kada smo dobili snimak na grupi, većina nas se zgrozila i odmah reagovala. Ono što me je dodatno šokiralo je što je učiteljica odgovorila da ona tu praktično ne vidi nikakav problem, da su deca sama puštala muziku i da je „najbitnije da su se deca lepo provela“.

Pojasnila je da je to bio “njihov dan” i da im je bilo sve dozvoljeno, pa tako izbor muzike”, kaže jedan od roditelja čije je dete prisustvovalo sceni.

„Bezobrazno je da se odgovornost praktično prebacuje sada na decu, od kojih većina nije ni znala o čemu pesma govori. Stvarno mi je strašno što je moje dete završilo na snimku gde đuska uz stihove koji veličaju mržnju i zločine“, kaže naš sagovrnik.

Podsetimo, na završnoj priredbi učenika četvrtih razreda Osnovne škole „Vasa Stajić“ iz Novog Sada, desetogodišnjoj deci puštana je pesma „Ne volim te Alija, zato što si Balija“ u kojoj se raspiruje nacionalna mržnja prema Bošnjacima.

Na video snimku prosleđenom na roditeljsku vajber grupu, deca od desetak godina đuskaju uz stihove kojima se veličaju ratni zločini u Bosni i Hercegovini, slave topovi „bestrzajci“ i sve to u voziću koji predvodi učiteljica.

Osude sa svih strana

Muftija vojvođanski Muhamed Ziljkić osudio je ova događanja, pozvavši nadležne institucije da tim povodom preduzmu adekvatne mere kako se Bošnjaci i duge manjine ne bi osećale ugroženim, piše 021.rs.

„Novi Sad je prepoznatljiv po toleranciji i prosto sam zgrožen da jedna učiteljica dozvoli takav propust i umesto da odmah reaguje, ona se još pridružuje veselju uz takvu pesmu. Kakvu poruku nam šalje takav prosvetni radnik, da li treba da strahujemo za našu decu kada ih šaljemo u školu. Ovu situaciju koja nam se desila smatram ispadom pojedinaca, jer je većina prosvetnih radnika divna i vode računa o svakom detetu, bez obzira koje je vere ili nacije“, navodi muftija vojvođanski.

On je apelovao na uzdržanost, dodavši da je u poslednje vreme bilo mnogo međunacionalnih ispada među decom, pretežno među osnovcima.

„Preporučujem širenje pozitivne bratske, prijateljske i komšijske atmosfere, jer život je jedan i nema reprizu, a svi smo mi braća i sestre ma koje vere ili nacije bili“, dodao je Ziljkić.

Liga socijaldemokrata Vojvodine zahteva od Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne zajednice da u najkraćem mogućem roku izvrši inspekcijski nadzor u toj osnovnoj školi, zbog „skandala tokom završne svečanosti učenika četvrtog razreda puštane pesme šovinističkog i ekstremističkog tipa“.

„Ovim incidentom grubo su narušeni opšti principi obrazovanja i vaspitanja, koji su propisani Zakonom o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja Republike Srbije. Potpuno je jasno da je došlo do drastičnog gaženja ljudskih prava i prava svakog deteta i učenika. Ovo je primer ataka na instituciju u kojoj bi trebalo da se neguju otvorenost, tolerancija i multietničnost“, navodi se u reakciji LSV-a koju potpisuje Aleksandar Marton.

Oni upozoravaju da škole ne smeju biti poligon u kome se šiti etnička, verska i bilo koja druga mržnja.

Istragu takođe zahteva i gradski odbor Demokratske stranke, koja je za skandal u toj osnovnoj školi optužila aktuelnu vlast, zahtevajući kazne za odgovorne.

„Čitavu deceniju ova vlast kroz svoje medije promoviše jezik mržnje, a obrazovanje ponižava, pa je ovaj događaj samo posledica takvog ponašanja Srpske napredne stranke i njihovih satelita. Kako je moguće da ovako neprimerena pesma završi na školskoj priredbi je pitanje na koje javnost mora da dobije odgovor“, poručuju demokrate.

Dodaju da je neophodno utvrditi odgovornost direktora škole, učiteljica i samih roditelja deteta koje je pesmu donelo u školu, pozivajući resorno ministarstvo da usvoji pravilnik koji će regulisati na koji način se završne priredbe i proslave mogu organizovati u školskim prostorijama, da se slični skandali ne bu ubuduće ponavljali.

„Budući da su naši najmlađi sugrađani bili izloženi tekstu u kojem se veličaju najstrašniji zločini i ratni sukobi iz naše bliske prošlosti, očekujemo da će prosvetna inspekcija ispitati ovaj nemili slučaj, te da će biti pokrenuti disciplinski postupci protiv odgovornih lica zbog podsticanja verske i nacionalne mržnje, kao i nacionalističke indoktrinacije maloletnih lica“, napominju iz Stranke slobode i pravde.

Kako navode, čak i da se ne radi o incidentu u školi, oni osuđuju „upotrebu ovog, ali i sličnih propagandnih uradaka, koji su proteklih 30 godina imali za cilj potpirivanje međunacionale mržnje i pozive na najgnusnije zločine“.

Iz SSP-a navode da ih posebno brine „tolerancija aktuelnog režima na sveprisutan nacionalistički narativ u medijima i fašističko divljanje na raznim skupovima, što dodatno podgreva atmosferu netrpeljivosti u društvu“, te stvara klimu nesigurnosti za sve one s „pogrešnim imenom”.

Vojvođanski kulturni klub „Vasa Stajić“ ova događanja ocenio je kao „ordinarnu političku i nacionalističku manipulaciju koju nastavni kadar i rukovodstvo sprovodi nad maloletnicima“, pozvavši roditelje učenika da se „aktiviraju“, kako taj skandal ne bi prošao bez konsekvenci.

„Lik i delo Vase Stajića u potpunoj suprotnosti sa podsticanjem mržnje i nasilja, nacionalizmom, zloupotrebom patriotizma, primitivizmom i prostaklukom, odnosno da je Vasa Stajić čitav svoj život posvetio modernizaciji ovih prostora i usvajanju civilizacijskih vrednosti“, navode iz te organizacije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari