Ministarka Begović na skupu u Kini: Srbija će razvijati bioekonomiju i privlačiti naučnike 1foto (BETAPHOTO/NITRA/Zoran Petrović)

Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović poručila je danas na panelu Svetskog ekonomskog foruma pod nazivom „Rešenje je u biologiji“, u Tjenđinu u Kini, da će Srbija razvijati bioekonomiju i napraviti jedinstven „biohab“ u Evropi.

Ministarka je rekla da će biotehnologija imati sve veći uticaj na živote ljidi, kao i da se Srbija nalazi na odličnoj poziciji u svetu, jer se upravo tu susreću zapad i istok, kao i jug i sever.

„Srbija je država za koju nisu potrebne vize a to je odlična pozicija da započnete nešto što će postati međunarodni pokretač razvoja. Vlada je donela odluku da razvija bioekonomiju i da napravi biohab u Evropi“, istakla je Begović.

Ona je rekla da je Vlada Srbije investirala mnogo u nauku, izgradnju naučno-tehnološki parkova, ali i kroz projekat izgradnje BIO4 kampusa, kao i da je cilj da se privuku naučnici koji će raditi i stvarati u Srbiji.

„Cilj nam je da okupimo i napravimo novi inovacioni ekosistem u Srbiji. Zajedno sa Svetskim ekonomskim forumom otvorili smo Centar za četvrtu industrijsku revoluciju, treći u Evropi, šesnaesti u svetu. Fokusirani smo na biotehnologiju i veštačku inteligenciju“, rekla je Begović i dodala da su najveći izazovi u oblasti poljoprivrede i proizvodnje hrane, medicine, energetike i zaštite životne sredine.

Kako je navela, u Srbiji se gradi Bio4 kampus, platforma koja će okupljati akademske građane, privatni sektor i svu neophodnu infrastrukturu, a sve uz pomoć vlade.

Ona je dodala sa Srbija ima mnogo kvalitetnih naučnika i da se na tom planu ne počinje iz početka.

„Sabiramo ih na jednom mestu zbog saradnje. Želimo da napravimo centar koji će biti svetsko mesto za inovaciju, želimo da privučemo ljude, ne samo iz regiona, već i iz sveta“, rekla je Begović, saopštio je njen kabinet.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari