Ministarka traži mehanizam Kosova za zaštitu prava optuženih pred Specijalnim sudom u Hagu 1Vlada Kosova Foto: EPA-EFE/PETRIT PRENAJ

Ministarka pravde Kosova, Aljbuljena Hadžiju, izjavila je danas da je Kosovu potreban mehanizam za praćenje poštovanja i ostvarivanja ljudskih prava optuženika pred Specijalnim sudom u Hagu.

Ona je za prištinsku agenciju Kosovapress.com kazala da je takav zahtev uputila predsedniku Skupštine Kosova, Gljauku Konjufci i da se već razgovara o stručnom telu koje bi se bavilo aspektom ljudskih prava optuženih.

Na Kosovu kritikuju Specijalni sud zbog netransparentnosti, kašnjenja u objavljivanju materijala, odugovlačenja prethodnog postupka što se sve smatra kršenjem prava optuženih koji su u pritvoru od jeseni 2020.

Advokati optuženih pred Haškim tribunalom su se žalili na nepotrebno redigovanje uklanjanjem imena svedoka, kašnjenje u objavljivanju materijala i loš prevod čime su, po kosovskom ombudsmanu Naimu Ćelaju, povređena prava optuženika.

Ministarka Hadžiu smatra da kancelarija ombudsmana pri tom sudu u Hagu „ne obavlja dužnost za koju je odgovorna“, da „ima jako malo osoblja“ za to i „ne daje nikakve informacije u vezi sa predmetima“.

Prošle godine izrečena je optužba na račun tužilaštva Specijalnog suda da je „sakrilo oslobađajuće dokaze“.

„Nema sumnje da, ukoliko su tačne te tvrdnje odbrane (Hašima) Tačija, imamo posla s flagrantnim kršenjem prava optuženih“, ocenio je Kosovski pravni institut.

Po stavu Instituta, tužilaštvo mora obavestiti odbranu i Sud o svim svojim saznanjima ili dokazima, bez obzira na to da li su inkriminišući ili oslobađajući.

„Tvrdnje koje je iznela odbrana Tačija, Sud mora da razjasni za javno mnjenje da bi se ono uverilo da suđenja štite sva prava optuženih i odvijaju se na pravičan, nezavisan i nepristrasan način“, ocenio je Institut.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari