Ministarstvo čeka odluku tužilaštva 1

Ministarstvo pravde tvrdi da nije nadležno da preispita dokaz o potrebnoj stručnoj spremi koji je Mirjana Labović priložila kako bi bila upisana u registar sudskih veštaka

Tako u najkraćem glasi odgovor koji je Dejan Dragojlović dobio kada je tom Ministarstvu dostavio dokumentaciju koja ozbiljno dovodi u pitanje verodostojnost njene diplome o završenom Ekonomskom fakultetu u Prištini, jer je pogrešno naveden i naziv tog Univerziteta i imena dekana i rektora.

Sličan odgovor dobio je i naš list. „Ministarstvo pravde je 21. septembra uputilo potrebne spise predmeta tog sudskog veštaka na dalje postupanje Višem javnom tužilaštvu, s obzirom da se radi o utvrđivanju krivične odgovornosti i verodostojnosti priložene diplome“. „Ministarstvo je zamolilo Više javno tužilaštvo da ga u skladu sa članom 20, stav 2 Zakona o sudskim veštacima obavesti ukoliko dođe do pokretanja krivičnog postupka, kako bi preduzelo dalje korake iz svoje nadležnosti. Ukazujemo da Ministarstvo pravde nije nadležno da utvrđuje postojanje krivičnih i drugih protivpravnih dela“, navodi se u odgovoru na pitanja koja nismo postavili. Na ona koja jesmo, odgovor još nije stigao.

A pitali smo da li je Ministarstvo sprovelo postupak po predlogu za razrešenje prema odredbama čl. 19 Zakona o sudskim veštacima. Naime, ne samo da je Ministarstvo, koje vodi registar sudskih veštaka, dužno da proveri dokumentaciju na osnovu koje im dodeljuje to zvanje, nego i u slučaju pritužbi, ministar može da formira stručnu komisiju koja će oceniti okolnosti na kojima se zasniva predlog za razrešenje, kao i da zatraži od veštaka da se izjasni o pritužbama. Nismo dobili odgovor da li je ta procedura sprovedena.

Jedno od pitanja bilo je zašto Ministarstvo nije zatražilo informacije od Ministarstva prosvete o tačnom nazivu Univerziteta u Prištini, kada je u nekim ranijim slučajevima to uradilo, nakon čega su sporni veštaci bili razrešeni. Takođe, nemamo ni odgovor na dilemu da li se aktivnija uloga Ministarstva očekuje zbog činjenice da je protiv Labovićeve pokrenut pretkrivični postupak u Prvom osnovnom javnom tužilaštvu, koje autentičnost te diplome proverava po nalogu Agencije za borbu protiv korupcije.

Podsetimo, naš list već nekoliko meseci piše o tom slučaju, uključujući i situaciju u kojoj je Gradskom zavodu za veštačenje, gde Labovićeva radi, Poverenik za informacije od javnog značaja u više navrata izricao novčanu kaznu, jer je odbio da dostavi podatke u kojim je sudskim predmetima poslednjih nekoliko godina ona bila angažovana. Interes javnosti da to sazna postoji jer bi, ukoliko se sumnje dokažu, mogli „padnu“ i svi ti slučajevi. Dragojlović, koji je i otkrio spornu diplomu jer mu se veštačenje u predmetu u kome je bio okrivljeni učinilo nestručnim, nema objašnjenje zbog čega Ministarstvo pravde odbija da sprovede postupak za razrešenje Labovićeve koji je predviđen zakonom.

Ahilova peta

– Iz ranijih postupanja Ministarstva pravde proizilazi da je ono u stanju da od svih nadležnih institucija pribavi informacije i dokumente potrebne za odlučivanje, pa se postavlja pitanje zbog čega to u ovom konkretnom slučaju izričito odbija da učini. Poznato je da su stručnost i diplome Ahilova peta ovog režima, ali ako državni organi odbijaju da vrše poslove koji su im zakonom stavljeni u nadležnost, onda nema pravne države. Tu više ne pomaže ni 100 novih turskih i korejskh fabrika, otvorenih uz budžetske subvencije – kaže Dejan Dragojlović.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari