Ministarstvo: Civilno društvo ima značajnu ulogu u najrazličitijim oblastima društvenog delovanja 1Foto: Shutterstock/Florin Cnejevici

Civilno društvo ima značajnu ulogu u najrazličitijim oblastima društvenog delovanja, podstičući, kreirajući, ali i sprovodeći brojne aktivnosti od direktnog značaja za građane, ocenilo je danas Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog povodom Svetskog dana nevladinih organizacija.

Od posebne je važnosti obezbeđivanje podsticajnog okruženja za delovanje i dalji razvoj civilnog društva, ali i dijalog i uspostavljanje sistemske saradnje civilnog i javnog sektora, što predstavlja osnovu za kvalitetnije kreiranje i implementaciju javnih politika i propisa, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Vlada Srbije i Ministarstvo kontinuirano sprovode brojne aktivnosti kako bi podstakli partnerstvo dva sektora, pa je, kako se ističe, tokom 2023. godine formiran Savet za stvaranje podsticajnog okruženja za razvoj civilnog društva.

To telo predstavlja prostor za dijalog o ključnim pitanjima koja se odnose na rad i delovanje civilnog društva sa ciljem jačanje principa participacije, otvorenosti i inkluzivnosti u donošenju odluka i procesu kreiranja javnih politika.

Kroz formiranje i rad tog saveta, Republika, Vlada i resorno ministarstvo, pokazuju da u nevladinom sektoru vide partnere za razgovor i saradnju u cilju donošenja što kvalitetnijih odluka na dobrobit čitavog društva, zaključeno je u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari