Ministarstvo državne uprave Srbije dobilo priznanje Regionalne škole za javnu upravu 1Foto: mduls.gov.rs

Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave Srbije saopštilo je da je danas dobilo posebno priznanje Regionalne škole za javnu upravu (ReSPE) u 2022. godini za realizaciju Prvog sajma studentske stručne prakse u javnoj upravi.

Sajam je, kako je navedeno, održan prošle godine na digitalnoj platformi i u virutelnom okruženju, na kome je 18 organa javne uprave u saradnji sa pet državnih univerziteta ponudilo stručnu praksu za 400 studenata.

ReSPA uz podršku OEBS/SIGMA organizuje danas u Skoplju ministarsku konferenciju Zapadnog Balkana o reformi javne uprave, na kojoj se u ime ministarstva i ministarke Marije Obradović obratila državni sekretar Maja Mačužić Puzić.

Mačužić Puzić je istakla dosadašnje rezultate i buduće ciljeve, definisane strateškim okvirom reforme javne uprave u Srbiji, sa posebnim akcentom na reformi sistema lokalne samouprave.

„Srbija je posvećena unapredjenju svih ključnih aspekata koji čine upravu odgovornom, transparentnom, efikasnom i po meri njenih gradjana, što je i vizija Strategije Republičke javne uprave za period 2021 – 2030. godine“, rekla je Mačužić Puzić.

Izuzetno je, kako je rekla, važna činjenica da nova Strategija svrstava reformu sistema lokalne samouprave medju ključne prioritete, jer uprava je „dobra“ onoliko koliko je za gradjane „dobra njena prva linija“, a nju čine upravo lokalne samouprave.

Ona je navela da je Srbija ima Strategiju RJU kao krovni dokument koji obuhvata tri akciona plana u oblasti upravljanja ljudskim resursima, pružanja usluga i odgovornosti i transparentnosti, kao i tri programa u oblasti planiranja i koordinacije javnih politika, upravljanja javnim finansijama i reforme sistema lokalne samouprave.

Potvrda za uložene napore i ostvarene rezultate nalazi se, kako je navedeno u SIGMA/OECD Izveštaju o primeni Principa javne uprave iz 2021. godine, gde se identifikuje napredak Srbije u gotovo svim oblastima, obuhvaćenim reformom javne uprave, a najviše u oblasti pružanja usluga.

Ističe se da se Srbija nalazi iznad regionalnog proseka i u ostalim oblastima. Kao posebno važan napredak, prema rečima Mačužić Puzić je donošenje Programa za reformu sistema lokalne samouprave u Srbiji za period 2021-2025. godine, kao prvi dokument javne politike u ovoj oblasti.

Ona je rekla da Ministarstvo posvećeno radi na unaprdjenju kapaciteta lokalnih samouprava u pružanju usluga gradjanima kroz uspostavljanje Jedinstvenih upravnih mesta (JUM), kojih će do kraja ove godine biti više od 40, podsticanje i ulaganje u razvoj medjuopštinske saradnje, unapredjenje učešća gradjana u poslovima lokalne samouprave, a što je sve rezultiralo napretkom u primeni principa dobrog upravljanja na lokalu.

„Napredak u oblasti pružanja usluga možda na najbolji način sublimira sve naše napore da transformišemo upravu iz regulatora u servis gradjana, što i jeste naš krajnji cilj“, rekla je Mačužić Puzić.

Ministarska konferencija ReSPE okupila je resorne ministre Zapadnog Balkana, ključne aktere u reformi javne uprave i predstavnike Evrpske komisije, koji su razmenili mišljenja o budućnosti reforme javne uprave, fokusirane na usluge koje javna uprava pruža gradjanima, ali i o procesu digitalizacije koji treba da doprinese transformaciji društva u celini i stvori povoljno poslovno okruženje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari