Ministarstvo: Državnim ceremonijama obeležene godišnjice smrti Mišića, Bojovića i Šturma 1Foto: Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja

U ime Vlade Srbije i Odbora za negovanje tradicije oslobodilačkih ratova Srbije, državnim ceremonijama obeležene su godišnjice smrti vojvoda Živojina Mišića i Petra Bojovića i generala Pavla Jurišića Šturma, saopšteno je danas iz Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Ceremoniju polaganja venaca i odavanja počasti vojvodi Živojinu Mišiću ispred Ministarstva predvodila je v.d. pomoćnika ministra Sanja Lakić, koja se i obratila na skupu.

Državni sekretari Zoran Antić i Dejan Antić predvodili su ceremonije kod grobnih mesta vojvode Petra Bojovića i generala Pavla Jurišića Šturma, čemu su prisustvovali i njihovi potomci, kao i delegacije Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, Grada Beograda, boračka i udruženja za negovanje tradicija.

U saopštenju se podseća da je vojvoda Živojin Mišić, koji je rođen 7. jula 1855, a umro 20. januara 1921, „kao najznamenitiji vojskovođa Prvog svetskog rata i srpske ratne istorije, od svog naroda smatran za legendu“.

Vojvoda Petar Bojović umro je 19. januara 1945. godine u Beogradu, gde je i sahranjen, a u nizu od samo četiri srpska generala koji su dobili čin vojvode, bio je poslednji kome je ta počast pripala, a i najmlađi.

Ministarstvo podseća da je armijski general Pavle Jurišić Šturm umro 14. januara 1922. godine u Beogradu, gde je i sahranjen, a bio je pruski oficir koji je prešao u srpsku vojsku i postao jedan od najvećih srpskih vojvoda u istoriji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari