Ministarstvo građevine postupalo po zakonu 1Foto: FoNet/ TV FoNet

Povodom teksta „Država falsifikovala podatke o divljoj gradnji na Košutnjaku“, objavljenog u dnevnom listu Danas 26. jula 2019. godine, radi objektivnog informisanja javnosti, podsećamo još jednom na činjenice u vezi s projektom proširenja Sportskog centra Zavoda za sport i medicinu sporta i nadležnostima koje ima Ministarstvo gra?evinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Ministarstvo je u skladu sa zakonom nadležno za izdavanje građevinske dozvole unutar zaštićenog područja kulturno-istorijske celine i u okviru svoje nadležnosti uradilo je sve u skladu sa zakonom. Ministarstvo je izdalo građevinske dozvole za sledeće objekte u okviru SRC Košutnjak:

– 14. 12. 2018. godine izdato je rešenje za izgradnju objekta multifunkcionalne dvorane.

– 20. 6. 2019. godine izdato je rešenje za rekonstrukciju i dogradnju objekta uprave i medicine sporta.

– 9. 5. 2019. godine izdato je rešenje o odobrenju za izgradnju dva pomoćna objekta – dve montažno-demontažne konstrukcije (veštačke stene za sportsko penjanje).

Pre izdavanja građevinske dozvole pribavljeni su uslovi svih nadležnih institucija, uključujući Zavod za zaštitu prirode, Republički zavod za zaštitu spomenika kulture, MUP, kao i gradska javna preduzeća. Sve ove institucije dale su saglasnost, svi zakonski uslovi su ispunjeni i na osnovu toga izdata je građevinska dozvola. Investitor je dužan da se za izdavanje dozvole obrati nadležnoj instituciji, u ovom slučaju Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, a Ministarstvo je od trenutka dobijanja zahteva investitora u ovom predmetu, kao i u svakom drugom, postupalo u skladu sa zakonom. O kompletnom postupku Ministarstvo je informisalo i grupu građana sa beogradskih opština Rakovica i Čukarica, na sastanku koji je na njihov zahtev održan 3. jula 2019. godine. Pored toga, Ministarstvo je dalo i nalog da Republička građevinska inspekcija izvrši inspekcijski nadzor i da kontinuirano prati da li se radovi izvode po tehničkoj dokumentaciji i građevinskoj dozvoli koju je izdalo Ministarstvo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.