Ministarstvo kulture: Interes Prištine za Visoke Dečane motivisan politikom i željom za uzurpacijom 1Foto: Beta/Milan Timotić

Ministarstvo kulture i informisanja Srbije saopštilo je danas da pisma prištinske vlasti, upućene UNESKU i na adrese više od 50 premijera, sa zahtevom da se manastir Visoki Dečani na Kosovu i Metohiji obriše sa liste ugroženih kulurnih nasledja, sadrže „brojne neistine, falsifikate i podmetanja“.

„Inicijativa da se ugroženo kulturno nasledje briše sa UNESKO liste je direktni nastavak nasilja kojem je ova kulturna baština bila meta napada i pokušaja da se izbriše sa lica zemlje. Iskazani interes Prištine za kulturu u najvećoj meri je motivisan politikantskom zloupotrebom i pokušajem fabrikovanja identiteta i uzurpacijom vekovne srpske tradicije i baštine na Kosovu i Metohiji“, navedeno je u saopštenju.

Iz ministarstva su ocenili da u pokušajima Prištine da „uvuče deo medjunarodnih organizacija u svoje planove“, kulturno nasledje na Kosovu i Metohiji ima „samo ulogu taoca“.

„Licemerje i cinizam kojim se opisuje stanje kulturne baštine na Kosovu i Metohiji predstavlja dodatni dokaz spremnosti na zloupotrebu kulturnog nasledja u dnevno političke svrhe“, rečeno je u saopštenju.

Ministarstvo je istaklo da deo kulturne baštine koji je uspeo da „preživi paljenja, lomljenja, skrnavljenja“ nije opstao zahvaljujući brizi Prištine, već „požrtvovanosti srpskog naroda, države Srbije i stalnog ukazivanja medjunarodnoj zajednici na te nasrtaje“.

Premijer Kosova Aljbin Kurti, predsednica Kosova Vjosa Osmani i predsednik Skupštine Kosova Glauk Konjufca poslali su juče UNESKU pismo sa zahtevom da sa liste ugroženih spomenika skine tri manastira i jednu bogomolju Srpske pravoslavne crkve, medju kojima je i manastir Visoki Dečani, preneli su mediji.

Misija OEBS na Kosovu saopštila je danas da očekuje da će zemljište oko manastira Visoki Dečani biti registrovano kao vlasništvo manastira i izrazila podršku Srpskoj pravoslavnoj crkvi (SPC) u očuvanju njenog kulturnog i verskog nasleđa na Kosovu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari