Ministarstvo kulture kritikovalo nastup sudije Majića u “Utisku nedelje” 1Foto: Printscreen/N1

Ministarstvo kulture oglasilo se povodom istupa sudije Apelacionog suda i jednog od lidera ProGlasa Miodraga Majića, prilikom gostovanja u emisiji „Utisak nedelje”, u kojem je, kako navode, uporedio aktuelne političke procese u Srbiji sa Holokaustom i etničkim čišćenjem.

“Ovakvi istupi, u kojima se, zarad proizvoljnog dnevnopolitičkog etiketiranja zloupotrebljava sećanje na najteže momente nacionalne i svetske istorije, predstavljaju najtežu uvredu ne samo za Srbiju i sve njene građane, već i za sve žrtve nacizma, porodice žrtava i njihove potomke, koji su osetili njihovu monstruoznost i podneli ogromne žrtve u borbi protiv ovog zla”, navodi se u saopštenju Ministarstva kulture.

Kako dodaju, ovakva apsolutno neprimerena poređenja, koja dolaze pri tome od nosioca sudijske funkcije, ne mogu imati nikakvo opravdanje i prevazilaze okvire političkog neslaganja.

“Nažalost, ispunjavanje javnog prostora takvim stavovima, pa čak i opsceno vređanje žrtava nije jedina šteta koja se ovakvim ispadima nanosi našem društvu. Takvi incidenti, ukoliko se ćutke tolerišu, istovremeno vode i ka tome da zloupotreba ogromne ljudske patnje postane dopuštena kao instrument u političkom nastupanju. Drugim rečima, vode opštoj bezosećajnosti, apatiji i normalnosti nasilja”, zaključuje se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari