Ministarstvo obrazovalo privremeni organ upravljanja Nacionalnog saveta albanske nacionalne manjine 1Foto: Shutterstock/blvdone

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog saopštilo je da je danas donelo rešenje kojim je obrazovan privremeni organ upravljanja Nacionalnog saveta albanske nacionalne manjine.

Posle izbora za članove nacionalnih saveta 13. novembra 2022, Nacionalni savet albanske nacionalne manjine konstituisan je na sednici 14. decembra 2022. godine, ali izborne liste koje su osvojile mandate nisu uspele da postignu dogovor u vezi sa izborom predsednika novog saziva Nacionalnog saveta.

Zakonom o nacionalnim savetima nacionalnih manjina propisano je da Ministarstvo raspušta nacionalni savet ako savet ne izabere predsednika u roku od 30 dana od konstituisanja, kao i da obrazuje privremeni organ upravljanja vodeći računa o zastupljenosti izbornih lista sa kojih su izabrani članovi nacionalnog saveta.

Privremni organ upravljanja Nacionalnog saveta albanske nacionalne manjine, koji obavlja tekuće i neodložne poslove do konstituisanja novog saziva nacionalnog saveta, čine predsednik i četiri člana.

U skladu sa Zakonom, Ministarstvo će raspisati nove izbore za članove Nacionalnog saveta albanske nacionalne manjine u roku od 60 dana od dana raspuštanja, koji će se održati putem elektorske skupštine u roku od 45 dana od raspisivanja.

Ministarstvo je u minulom periodu na osnovu zakonskih ovlašćenja preduzelo niz različitih mera i aktivnosti u cilju formiranja privremenog organa upravljanja i održavanja novih elektorskih izbora za nacionalne savete albanske nacionalne manjine.

Postignut je dogovor o sprovođenju obuke za elektorske izbore u Preševu, Bujanovcu i Medveđi na kojima bi pored pet albanskih lista prisustovali i drugi zainteresovani subjekti, kao i samo albansko stanovništvo koje je zainteresovano da učestvuje na elektorskim izborima.

Ministarstvo je pozdravilo pokazanu spremnost četiri albanske liste da učestvuju u privremenom organu upravljanja srazmerno broju osvojenih glasova, kao i svih albanskih lista da učestvuju na predstojećim izborima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari