Ministarstvo odbrane: Izmenama Zakona o odbrani štite se tajni vojni podaci 1

Ministarstvo odbrane saopštilo je danas da se izmenama Zakona o odbrani štite tajni vojni podaci, a time i bezbednost države i svih njenih građana i da nije istina da su tim aktom Ministarstvo i Vojska Srbije izuzeti iz jedinstvenog sistema pristupa informacijama od javnog značaja.

Povodom informacije poverenika za informacije od javnog značaja Rodoljuba Šabića da je podneo Ustavnom sudu predloge za ocenu ustavnosti nekoliko odredbi Zakona o odbrani i Zakona o BIA, Ministartsvo je navelo da su izmenama Zakona o odbrani, kao i u svim armijama sveta, definisani podaci i informacije koje se ne mogu davati na uvid javnosti.

Ministarstvo odbrane pozvalo je poverenika da građanima Srbije kaže u kojoj državi koja ima svoju vojsku ne postoje tajna vojna dokumenta.

„Bilo bi dobro da poverenik kaže i na koji način se doprinosi bezbednosti građana ukoliko se prihvati njegov predlog da se sva vojna dokumenta na baš njegov zahtev mogu staviti javnosti na uvid“, navelo je Ministarstvo.

Kako se dodaje, današnje saopštenje poverenika je „još jedna potvrda da u potrazi za publicitetom i svojom političkom karijerom, on ne može da prestane da komunicira sa Ministarstvom odbrane putem medija, niti da se uzdrži od političkih ocena“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari