Ministarstvo odbrane: Lalović bespravno koristi stan 1Foto: Mohammad Danish

Ministarstvo odbrane saopštilo je danas, povodom pisanja medija o iseljenju penzionisanog pukovnika Gojka Lalovića, da stan koji koristi porodica Lalović na osnovu pravosnažne sudske presude pripada ministarstvu.

Kako su u saopštenju naveli, stan koji trenutno Lalović „bespravno“ koristi mogao bi da bude dodeljen porodici vojnog lica koje na njega ima pravo ili bilo kom stambenom intresentu koji nema rešeno stambeno pitanje u skladu sa propisima o stambenom zbrinjavanju u Ministarstvu odbrane i Vojsci Srbije.

„Postupak iseljenja Lalovića iz navedenog stana nije u nadležnosti Ministarstva odbrane, već je u nadležnosti javnog izvršitelja i sprovodi se po osnovu pravosnažne presude Trećeg osnovnog suda u Beogradu iz razloga što Lalović nije uplatio sredstva na koja se obavezao ugovorom“, piše u saopštenju.

Prema njihovim rečima, izjava o sopstvenom učešću od 58 odsto od vrednosti stana direktno je Laloviću omogućila značajno pomeranje na rang listi i dovela ga u poziciju da mu se dodeli troiposoban stan u Vespučijevoj ulici u naselju Bežanijska kosa.

Dodali su da je rešenje za troiposoban stan u Vespučijevoj ulici u Beogradu doneto 14.10.2005. godine, kada je Lalovic kao načelnik Prvog odseka Odeljenja za stambene poslove kreirao uslove za dodelu stanova iskoristivši ih u svom slučaju.

„Uslov za uvođenje u posed dodeljenog stana bila je upravo uplata 58 odsto vrednosti stana, što imenovani nije učinio. S obzirom na to da nije ispunio obaveze iz Ugovora o regulisanju prava i obaveza u rešavanju stambenog pitanja učešćem ličnim sredstvima, navedeno rešenje o dodeli troiposobnog stana Stambena komisija je oglasila ništavnim još 12. novembra 2008. godine. Uprkos tome, Lalović se bespravno i samoinicijativno uselio u predmetni stan“, naveli su iz ministarstva.

Kako su dodali, postupak po tom predmetu je pravosnažno okončan pred nadležnim sudom i doneto je rešenje Trećeg osnovnog suda u Beogradu od 1.10.2018. protiv izvršnog dužnika Gojka Lalovića radi predaje nepokretnosti stana, praznog od lica i stvari izvršnom poveriocu Ministarstvu odbrane – Vojno ghrdajevinskog centra (VGC) Beograd.

Iz ministarstva su naveli da je Lalović bespravno koristio i garsonjeru u Pohorskoj ulici i da je to ministarstvo u posed navedenog stana ušlo 28. avgusta 2019. u prisustvu predstavnika VGC i sudskog izvršitelja, a na osnovu pravosnažne sudske presude kojoj je prethodio parnični postupak.

„Stanje u službi, odnosno postupak penzionisanja pukovnika Gojka Lalovića ne može se dovesti u bilo kakvu vezu sa rešavanjem njegovog stambenog pitanja, jer je njegovo stambeno pitanje rešavano dok se nalazio u aktivnoj službi“, kazali su u saopštenju.

Naveli su da je „na osnovu člana 107. stav 2 Zakona o Vojsci Jugoslavije, a po potrebi službe“,  Laloviću prestala profesionalna vojna služba 2005. godine.

„Protiv te naredbe o prestanku profesionalne vojne službe Lalović je vodio više upravnih postupaka koji su okončani presudom Upravnog suda 10U6053/11 od 20.6.2011. godine. U skladu sa primedbama suda datim u obrazloženju presude, sporoveden je ponovni postupak tako da je imenovanom prestala profesionalna vojna služba 21.9.2011. godine po sili zakona, jer je navršio propisane godine života i više od 40 godina penzijskog staža“, navodi se u saopštenju.

Udruženje „Krov nad glavom“ saopštilo je prethodno da su vojna policija i izvršitelji došli da prisilno isele porodicu Lalović, deseti put u nekoliko godina.

Prema navodima udruženja, to iseljenje sprovodi se nenajavljeno, a poverilac, tj. Ministarstvo odbrane nije omogućio porodici alternativni smeštaj, pa će ostati na ulici u jeku virusne pandemije ako danas budu iseljeni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari