Ministarstvo odbrane: U toku letačka obuka kadeta na borbenim helikopterima 1Beograd, 22. 4. 2023. - Pokazna vezba povodom Dana Vojske Srbije pod nazivom "Granit 2023" izvodi se na Vojnom aerodromu u Batajnici. Prikazu sposobnosti, na kome ucestvuje vise od 5.000 vojnika prisustvuju predsednik Srbije Aleksandar Vucic, ministar odbrane Milos Vucevic, nacelnik Generalstaba VS Milan Mojsilovic, premijer Madjarske Viktor Orban, predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, clanica Predsednistva Bosne i Hercegovine Zeljka Cvijanovic, kao i drugi predstavnici vojnog i drzavnog vrha Srbije. U letackom delu programa nastupili su avioni "MiG-29", "Orao" i "Lasta", helikopteri "Mi-35", "H-145M" i "Mi-17, a protivvazduhoplovni raketni sistemi "FK-3" i "Pancir" su izlozeni na stajanki aerodroma "Pukovnik-pilot Milenko Pavlovic". (BETAPHOTO/MILOS MISKOV)

Ministarstvo odbrane je danas saopštilo da je u toku realizacija letačke obuke kadeta pete godine Vojne akademije na borbenim helikopterima „gama“, koja predstavlja završni segment osposobljavanja kadeta Vojne akademije za početne oficirske dužnosti pilota u helikopterskim eskadrilama Vojske Srbije.

 

„Kadeti su prethodno uspešno savladali zemaljsku pripremu u tehničkoj učionici, kao i letačku obuku na lakom višenamenskom helikopteru ‘gazela’ na kojem su se obučavali tokom prethodne godine školovanja“, ističe se u saopštenju.

Dodaje se da je realizacija intenzivne letačke obuke kadeta, još tokom školovanja na Vojnoj akademiji, „omogućena zahvaljujući velikim ulaganjima u ratno vazduhoplovstvo Vojske Srbije i višestrukim uvećanjem dostupnosti vazduhoplova za obuku“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari