Ministarstvo poljoprivrede: Pojačana kontrola ribe tokom Božićnog posta 1foto (BETAPHOTO/MILAN TIMOTIĆ/EV)

Ministarstvo poljoprivrede objavilo je danas na sajtu da će tokom Božićnog posta, koji je počeo danas, veterinarska inspekcija pojačati kontrolu prodaje ribe.

Ističe se da je tokom dana posta povećan promet sveže i smrznute ribe i da će veterinarska inspekcija pored redovnih inspekcijskih nadzora sprovoditi i vanredne kontrole, na osnovu procene rizika, sa posebnim osvrtom na mesta na kojim se u praznične dane očekuje veća ponuda.

Ističe se da će se kontrolisati i sveža i smrznuta riba u svim registrovanim objektima.

Tokom kontrole veterinarski inspektori proveravaju potvrde o nabavci ribe, sledljivost, deklaracije, način rukovanja ribom, temperaturni režim skladištenja i izlaganja, rokove upotrebe, a uzorke šalju u ovlašćene laboratorije.

U saopštenju se ističe da pri kupovini ribe treba obratiti pažnju da ona ne sme neprijatno da miriše, ne sme da ima upale oči i zamućenu rožnjaču, škrge sveže ribe treba da budu vlažne i jasno crvene bojhe, dok suve škrge ukazuju na početne znake kvarenja.

Veterinarska inspekcija savetuje potrošače da ribu kupuju u ribarnicama, odnosno na mestima gde je dostupan podatak o vrsti i poreklu, kao i o roku upotrebe.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari