Ministarstvo prosvete da napravi rang-liste srednjih škola 1foto (BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIĆ)

Forum srednjih stručnih škola apelovao je na Ministarstvo prosvete da utvrdi metodologiju za određivanje kvaliteta srednjih škola i da rang-liste škola objavljuje svake godine.

„U Ministarstvu prosvete ne postoji evidencija ili rang-lista koje su srednje škole najbolje ili imaju najveću prolaznost na fakultetima. Tražimo da se definiše metodologija koja bi se koristila kao pokazatelj koje škole dobro rade i gde đaci zaista stiču znanje, a u kojima, očigledno, dolazi do poklanjanja ocena kako bi se napravio privid da je određena škola dobra. Čak bi trebalo koristiti i broj poena pri upisu u srednje škole, kao i rezultate nakon završetka srednje škole, ali i podatke o tome iz koje srednje škole je koliko učenika upisano na fakultete u zemlji“, naveli su iz Foruma, povodom informacije da 21 odsto vukovaca nije ove godine položilo prijemni ispit na Medicinskom fakultetu u Beogradu.

U Forumu kažu i da je neophodna veća kontrola srednjih škola od strane Ministarstva, kao i da je potrebno da se osigura kvalitet i spreči poklanjanje ocena.

„Apelujemo na Ministarstvo da pronađe metode i načine za određivanje kvaliteta srednjih škola i da rezutati tih istraživanja koja bi bila rađena svake godine budu dostupni javnosti“, poručili su iz Foruma srednjih stručnih škola.

Predlažu i da fakulteti naprave analize rezultata prijemnog ispita i iz kojih škola su učenici pokazali najveće znanje.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari