Ministarstvo prosvete dalo rok: Fakulteti do sutra da objave kako će bodovati državnu maturu 1Foto: matura.edu.rs

Ministarstvo prosvete je dalo rok fakultetima da im do sutra, 24. marta, pošalju predloge kako će vrednovati državnu maturu i da li će uz nju organizovati i poseban test za proveru sklonosti i sposobnosti, kao i da te informacije objave na svojim sajtovima.

Prorektor za nastavu Univerziteta u Beogradu Dejan Filipović kaže za Danas da je preporuka Ministarstva da se uspeh iz srednje škole vrednuje sa 40 poena, da testovi iz maternjeg jezika, matematike i iz trećeg predmeta nose minimalno po 10 bodova, a da se na testu iz sposobnosti, tamo gde se bude sprovodio, dobije maksimalno 30 poena.

– Ne znamo da li će to što fakulteti budu objavili biti konačno rešenje ili će se predlozi naknadno usaglašavati. Pretpostavljam da Ministarstvo želi da ima uvid u to šta fakulteti planiraju jer je već mart, a učenici koji će polagati državnu maturu 2024. godine treba da znaju uslove upisa na visokoškolske ustanove – navodi Filipović.

Prema nezvaničnim saznanjima Danasa, izvesno je da svi beogradski fakulteti neće ispoštovati rok koji im je dalo Ministarstvo, jer na mnogim visokoškolskim ustanovama tek treba da budu organizovani sastanci nadležnih tela da bi se utvrdili uslovi upisa u školsku 2024/25. godinu.

– Ministarstvo apeluje na visokoškolske ustanove da do sutra na svojim sajtovima istaknu uslove upisa za školsku 2024/2025. godinu, kako bi učenici bili upoznati sa njima. Ono što budu objavili fakulteti će biti konačno rešenje – kažu za Danas iz Ministarstva prosvete.

Oni tvrde da je vrlo mali broj fakulteta koji će tražiti da se polaže poseban test sklonosti.

– Test sklonosti će napraviti svaka visokoškolska ustanova koja smatra da je potrebno dodatno testirati kandidate, u skladu sa potrebama za proveru određenih skolonosti za upis konkretnog studijskog programa. Same ustanove su najpozvanije da odrede zadatke i način formulisanja testa sklonosti, kako bi dobili najbolje kandidate za svoje studijske programe. To će biti test koji neće sadržati pitanja iz gradiva koje se ispituje na državnoj maturi – poručuju iz Ministarstva.

Za sada nije poznato kako će prosvetna vlast reagovati ukoliko fakulteti ne ispoštuju dati rok.

Fakulteti se nisu držali ni obaveze koja je definisana zakonom.

„Visokoškolske ustanove će utvrditi koji se ispiti sa opšte, stručne i umetničke mature vrednuju prilikom upisa na studije i kriterijume na osnovu kojih se obavlja klasifikacija i izbor kandidata za upis na studije do 31. avgusta 2022. godine“, piše u članu 31 Zakona o visokom obrazovanju, koji većina visokoškolskih ustanova nije ispoštovala.

Da su svi ranije definisani rokovi za objavljivanje uslova upisa na studije prošli više puta su ukazivali srednjoškolci, okupljeni u neformalnom udruženju „I mi se pitamo“, čiji su predstavnici od novinarke Danasa čuli da fakulteti do 24. marta treba da obelodane kako će vrednovati državnu maturu.

Nezadovoljni odnosom prosvetne vlasti prema učenicima koji će na kraju školske 2023/2024. godine prvi polagati državnu maturu, srednjoškolci su pokrenuli peticiju, tražeći da se i njihov glas čuje u definisanju uslova upisa na visokoškolske ustanove.

Peticiju je do sada potpisalo skoro 25.000 građana i nju će članovi udruženja „I mi se pitamo“ u ponedeljak predati Ministarstvu prosvete, najavljuje za Danas Luka Babić, iz ovog udruženja.

On za Danas kaže da će se srednjoškolci u ponedeljak, 27. marta u 14 i 30 okupiti na Cvetnom trgu u Beogradu odakle će prošetati do zgrade Ministarstva u Nemanjinoj ulici i uručiti im peticiju.

Srednjoškolci će predati i pismo sa nizom pitanja na koja još nisu dobili odgovore.

Oni traže da se pod hitno objave detalji upisa na fakultete i za završetak srednje škole.

Pitaju koji fakultet će tražiti koji opšteobrazovni predmet, koliko bodova će biti potrebno za prelazak praga za završetak srednje škole, koja pravila će važiti za učenike koji hoće naknadno da upišu fakultet, kako će se bodovati prijemni ispiti, ako ih fakulteti budu organizovali.

Đaci žele da znaju i u kom procentu će se uspeh iz srednje škole računati pri upisu na studije, da li će se vrednovati uspeh sa takmičenja…

– Naš stav je da ne treba uvoditi dodatni prijemni ispiti jer se time obesmišljava celokupan projekat državne mature i srednjoškolcima značajno otežava proces upisa na fakultete – poručuje Babić.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari