Ministarstvo prosvete: Nismo nadležni za odobravanje lektira, ne podstičemo rasizam 1Foto: Z. N. (Arhiva/Ilustracija)

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja saopštilo je danas, povodom kritika pokreta Opre Roma da se u nekim lektirama koriste pogrdni nazivi za pripadnike romske zajednice, da nije nadležno za propisivanje i odobravanje sadržaja lektira.

Povodom navoda pokreta Opre Roma da je obrazovni sistem neodgovoran prema Romima jer je dozvolio da u školskom planu i programu bude sadržaj koji koristi pogrdan naziv za Rome, u saopštenju Ministarstvo prosvete navelo je da ne podstiče rasizam, niti pokazuje neodgovornost prema bilo kome.

„Ministarstvo kao i do sada nastavlja sa primenom niza mera podrške pripadnicima romske nacionalnosti, kao što su afirmativni upis u predškolske ustanove i osnove škole bez dokumenata“, navedeno je u saopštenju.

Dodaje se da ministarstvo sprovodi mere afirmativne akcije upisa romske dece u srednje škole, kao i stipendiranje i mentorsku podršku i da je sa Zavodom za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja kreirano Uputstvo za sprečavanje ranog napuštanja obrazovanja sa preporukama i predlozima mera za prevenciju osipanja.

Učenici romske nacionalnosti, kako tvrde iz ministarstva, imaju i mogućnost da pohađaju izborni program Romski jezik sa elementima nacionalne kulture, a istraživanje Unicefa MICS (Multiple Indicator Cluster Survey-MICS) ukazuje da su mere Vlade Srbije unapredile obrazovanje romske populacije.

Pokret Opre Roma saopštio je ranije danas da je obrazovni sistem u Srbiji pokazao društvenu neodgovornost prema romskoj zajednici i kao primer naveo lektiru „Narodne umotvorine lake za đake trećake“ izdavačke kuće Klet, objavljenu pod pokroviteljstvom Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari