MSP: Manastir Visoki Dečani čuva KFOR, to govori o ugroženosti 1Foto: BETA/ARMENIJA ZAJMI BESEVIC/MO)

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije je danas povodom poziva prištinskih vlasti da se manastir Visoki Dečani ukloni sa spiska najugroženijih spomenika u Evropi, saopštilo da to što taj manastir „neprekidno čuvaju pripadnici KFOR-a, dovoljno govori o proceni Ujedinjenih nacija o njegovoj ugroženosti“.

„Manastir Visoki Dečani i bratstvo igumana Save Janjića konstantno dobijaju pretnje i to je najčešće napadani objekat Srpske pravoslavne crkve na Kosovu i Metohiji, i pored toga što je pod stalnom zaštitom snaga KFOR-a“, navelo je Ministarstvo.

Uz ocenu da to što taj manastir „neprekidno čuvaju pripadnici KFOR-a dovoljno govori o proceni Ujedinjenih nacija i njihove vojne misije na KiM o ugroženosti samog manastira“, Ministarstvo je navelo da o tome svedoče i izveštaji Uneska, Stejt departmenta i drugih institucija i organizacija.

Ministarke kosovske Vlade Donika Gervala i Hajrula Ćeku poslale su danas pismo izvršnom predsedniku „Europa Nostre“, protiveći se uključivanju Visokih Dečana na listu najugroženijih spomenika u Evropi i zahtevajući uklanjanje manastira sa tog spiska. U tom pismu se navodi da je odluka o ugroženosti tog manastira „neosnovana, ne odgovara činjenicama na terenu i pod političkim uticajem je“.

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije je na to odgovorilo ukazavši da se „neugroženost dokazuje delima, a ne pozivima na tviteru ili političkim pritiscima“.

„Naročito se ne dokazuje oduzimanjem 24 hektara manastirske imovine, izgradnjom magistralnog puta pored manastira uprkos odluci suda, oružanim napadima, terorističkim grafitima na zidovima manastira ili verbalnim pretnjama bratstvu“, navodi se u saopštenju u kojem Ministarstvo ocenjuje da zahtev prištinskih vlasti „dovoljno govori o njihovim namerama“.

O tome je danas tokom posete Češkoj novinarima govorio i predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekavši da zahtev Prištine da se Visoki Dečani skinu s liste najugroženije evropske baštine „govori o aroganciji tamošnjih vlasti“ i da će Srbija pružiti potpunu podršku i pomoć da manastir ostane na toj listi, kao „najugroženiji spomenik… ne samo srpske, već i svetske kulturne baštine“.

Oglasio se i direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo, Petar Petković, ukazavši da ukoliko u Prištini ne veruju u ugroženst tog manastira, „ne bi bilo loše da pročitaju i poslednji izveštaj Stejt departmenta“ u kojem se na to posebno ukazuje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari