Ministarstvo: Srbija je suočena sa izuzetno teškom demografskom slikom, sve veći broj umrlih u odnosu na rođene 1foto Ivan Damjanović

Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju saopštilo je danas, povodom Svetskog dana stanovništva, da je Srbija suočena sa izuzetno teškom demografskom slikom i da je samo u toku prošle godine zemlja izgubila više od 74.000 stanovnika.

Broj stanovnika Srbije je pao ispod sedam miliona, a sve je veći broj umrlih stanovnika u odnosu na rođene, saopštilo je Ministarstvo.

U saopštenju se dodaje da podaci za prvih šest meseci ove godine nagoveštavaju da će 2022. godina biti još teža kada je u pitanju demografska slika Srbije.

Uzroci takve statistike, navodi se, u najvećoj meri se podudaraju sa onima u najbogatijim zemljama Evrope, od kojih nijedna nema stopu rodnosti 2,1, što je ocenjeno kao nivo proste reprodukcije.

Uz mere koje je Vlada Srbije donela i primenjuje kako bi ohrabrila i pomogla one bračne parove, majke i očeve, koji žele decu, neophodno je da učinimo dodatne napore, pronađemo nove ideje i osmislimo nacionalnu strategiju čija bi realizacija promenila sadašnju demografsku sliku Srbije, najveći problem s kojim se Srbija kao država i Srbi kao narod suočavaju.

Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju apeluje i ovom prilikom, povodom Svetskog dana stanovništva, da ponovo svi zajedno razmislimo o izuzetno teškoj demografskoj situaciji u kojoj se nalazimo, kao i mogućnostima da je menjamo na bolje, dodaje se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari