Ministarstvo u odgovoru novinarskim udruženjima: Prilikom formiranja komisija striktno smo poštovali zakon i procedure 1Foto: N1

Ministarstvo kulture informisanja, povodom saopštenja UNS-a, Koalicije za slobodu medija i Asocijacije nezavisnih elektronskih medija, ističe da je prilikom formiranja komisija za sufinansiranje projekata proizvodnje medijskih sadržaja, striktno poštovalo zakon i procedure, kao i dosadašnje prakse zastupljenosti svih medijskih udruženja.

Ministarstvo u svom saopštenju napominje da je na osnovu prispelih predloga novinarskih udruženja za članove komisije, koji su taj predlog dostavili u propisanom roku, formiralo komisije poštujući i Zakon o javnom informisanju i medijima i Pravilnik o sufinansiranju projekata za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja.

„U svim objavljenim konkursima upućen je poziv za učešće u radu stručne komisije u kome je jasno navedeno da se pozivaju samo novinarska i medijska udruženja, koja su registrovana najmanje tri godine pre datuma raspisivanja konkursa, a uz predlog za člana komisije novinarska i medijska udruženja prilažu i dokaz o registraciji tog udruženja u Registru udruženja. Takođe, upućen je poziv medijskim stručnjacima, zainteresovanim za učešće u radu komisije, da pisanim putem predlože svoje članstvo u komisiji, s tim da predložena lica ne smeju biti u sukobu interesa niti obavljati javnu funkciju, u skladu sa pravilima o sprečavanju korupcije“, dodaje se u saopštenju.

Iz ministarstva podsećaju da je konkurs raspisan 21. februara 2022. godine, a rok za dostavljanje predloga za članove komisija je bio 30 dana od dana raspisivanja konkursa. Prijave koje su stigle nakon isteka roka od 30 dana nisu uzete u razmatranje.

„Ministarstvo kulture i informisanja je potpuno otvoreno i transparentno u svom radu i nema nikakvog interesa da sakriva bilo čije biografije, niti ima nameru da to čini“, stoji u saopštenju.

Ministarstvo je, kako se dodaje, potpuno „posvećeno unapređenju čitavog procesa projektnog sufinansiranja u javnom interesu kako medija tako i građana kojima su namenjeni medijski sadržaji i otvoreno da se čitav proces u narednom periodu dodatno poboljša“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari