Ministarstvo: U toku intenzivne obuke raketne brigade za PVD i Rečne flotile 1Foto: BETAPHOTO/MINISTARSTVO ODBRANE SRBIJE/Darimir Banda/DS

Ministarstvo odbrane saopštilo je danas da divizion 250. raketne brigade za protivvazduhoplovna dejstva (PVD) Vojske Srbije (VS), naoružan raketnim sistemima „kub“, realizuje obuku za kontrolu i zaštitu vazdušnog prostora, dok se specijalistička obuka obavlja i u jedinicama Rečne flotile.

„Budući da je za uspešnu realizaciju namenskih zadataka u raketnim divizionima neophodan timski rad i potpuna osposobljenost svakog pojedinca, u obuku je uključen i tehnički sastav iz logističkih četa i raketno-tehničkih baterija, koji je angažovan na proveri ispravnosti tehnike, ispitivanju, naoružavanju i pretovaru raketa“, piše u saopštenju.

Iz ministarstva su naglasili da je raketni sistem protivvazduhoplovne odbrane „kub“ namenjen za uništavanje ciljeva u vazdušnom prostoru na malim i srednjim visinama, kao i da ga „odlikuje visoka mobilnost i mogućnost centralizovanog komandovanja i upravljanja vatrom na nivou diviziona“.

Jedinice Rečne flotile raspoređene su na višenamenske brodove, kao i brod posebne namene „Kozara“, gde se osposobljavaju za dužnost brodaraca, a između ostalog prolaze i kolektivnu obuku za izvršavanje zadataka u plovidbi i realizacija gađanja iz brodskog naoružanja.

„Zahvaljujući posvećenosti komandira, instruktora i svih članova posade, vojnici se brzo privikavaju na brodski ambijent, a većina njih po završetku služenja vojnog roka konkuriše za prijem u Vojsku Srbije u svojstvu profesionalnog vojnika na službi u Rečnoj flotili“, navodi se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari