Ministarstvo za rad: Na gradilištu u Zrenjaninu gde je poginuo radnik nisu poštovani propisi 1Zrenjanin Foto: M. Pudar

Inspekcija rada je utvradila da na gradilištu u Zrenjaninu gde je poginuo radnik L. I. poslodavac nije postavio podgradu čime je prekršio odredbe Zakona o bezbednosti i zdravlju na radu i Pravilnika o zaštiti na radu pri izvođenju građevinskih radova, i odmah mu je zabranjen rad, saopštilo je danas Ministarstvo za rad.

Reagujući na infomaciju u medijima da je Zaštitnik građana pokrenuo postupak kontrole rada Inspektorata za rad povodom tog slučaja, ministarstvo je navelo da je Inspekcija rada istog dana kada se desila povreda i pre ikakvog zahteva Zaštitnika gradjana, što je i njena radna obavez, izašla na lice mesta i izvršila inspekcijski nadzor.

Inspekcijski nadzor je u toku, a nakon utvrđivanja svih relevantnih činjenica, inspektor rada će preduzeti mere iz domena nadležnosti inspekcije rada, istaklo je ministarstvo.

„Napominjemo da Inspektorat za rad nije dobio zahtev Zaštitnika građana za pružanje informacija o izvršenom inspekcijskom nadzoru, utvrđenim činjenicama i preduzetim merama, kao i da kontrolu zakonitosti rada inspekcije rada vrši upravna inspekcija, a Zaštitnik građana, u skladu sa svojim ovlašćenjima, ima pravo od organa uprave traži da mu se stave na raspolaganje svi podaci kojima organ raspolaže, a koji su od značaja za postupak“, piše u saopštenju reosornog ministarstva.

Podsetimo, u Zrenjaninu je 27. aprila, u ranim popodnevnim satima, poginuo radnik JKP Vodovod, saopštilo je ovo preduzeće. Kako su naveli, nesreća se dogodila tokom izvođenja radova na zameni cevi fekalne kanalizacione mreže u ulici Stevice Jovanovića, u naselju Mala Amerika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari