Miroslav Savić: Od evenutalne dozvole za vakcine dele nas nedelje, a ne meseci 1Foto: EPA-EFE/ OXFORD UNIVERSITY JOHN CAIRNS

Član Komisije za registraciju lekova pri Agenciji za lekove i medicinska sredstva i profesor Farmaceutskog fakulteta Miroslav Savić izjavio je danas za N1 da nas od evenutalne dozvole za vakcine u Srbiji dele nedelje, a ne meseci, i da se očekuje da vakcinacijski program, kao i svuda u svetu, počne u prvom kvartalu 2021. godine.

Odgovor na pitanje kada možemo da očekujemo odobrenje vakcine ne može da bude jednoznačan. Kolege iz Agencije za lekove i medicinska sredstva rade na rešavanju svih onih aspekata koji su potrebni da se uzmu u obzir tokom procedure dobijanja odgovarajuće dozvole za stavljanje u promet vakcine, kao i svakog drugog leka, rekao je Savić.

Oni će uraditi sve što je u stručnim moćima da se što pre odgovori na pitanja koja se postavljaju svaki put u procesu registracije dodao je Savić.

On je istakao da su „svakako u pitanju nedelje, a ne meseci“, kao i da su procedure prilagođene „hitnim“ okolnostima.

Savić je podsetio na porceduru u SAD koja je bila specifična, a uz pomoć koje se u kratkom vremenskom roku došlo do odobravanja vakcine.

Sigurno je da će vakcinacijski program u svim zemljama sveta početi u toku prvog kvartala iduće godine. Koliko će brzo ići, zavisi od više faktora, uključujući i dostupnost vakcinama, predočio je on.

Očekuje se da više vakcina, najmanje četiri ili pet na globalnom nivou, bude u vakcinacijskim programima u toku naredne godine. Koliko će biti vakcina u tome periodu u našoj zemlji, ostaje da se vidi, ali se svakako možemo nadati da će to biti broj veći od jedan, naveo je Savić.

Dodaje da je će najverovatnije vakcine proizvođača Fajzer i Biontek, kao i ruska vakcina „Sputnjik V“  biti prve dve vakcine koje će se naći na srpskom tržištu.

Na globanom nivou znamo da su četiri vakcine registrovane ili su u finalnim procesima registracije u različitim regulatornim telima, rekao je Savić.

Komentarišući dosadašnja saznanja o vakcinama koje će se pre pojaviti na našem tržištu, on objašnjava da je od februara do danas u svetu pokrenuto oko 150 vakcinacijskih programa, kao i da je desetak programa došlo do završne faze.

Što se tiče programa koji su došli do samog finala, sve su to takozvane  platforme naredne generacije. Dve od tih platformi koriste informaciono RNK direktno, to su vakcine Fajzer i Biontek i Moderna, dok druge dve, Sputnjik V i AstraZeneka koriste platformu koja se zasniva na uvođenju u adenovirus, odnosno u virusnu partikulu koja je generalno prihvatljiva i bezbedna za primenu, objasnio je Savić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari