Mirović i predsednik SANU: Digitalizacija arhivske građe čuva od zaborava našu istoriju 1Foto: FoNet/Marija Đoković

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović sastao se danas sa predsednikom Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU) Vladimirom Kostićem povodom završetka procesa digitalizacije više hiljada dokumenata i 55.000 fotografija kulturne, umetničke i istorijske baštine Srbije koji se odnose na period 1848–1849. godine, a čuvaju se u Arhivu SANU u Sremskim Karlovcima.

Sagovornici su ocenili da digitalizacija arhivske građe „čuva od zaborava našu istoriju“, preneo je Biro za odnose s javnošću Pokrajinske vlade.

„Bili smo dužni da ovaj posao završimo i to je prvi korak u procesu koji će trajati jako dugo, a koji služi da se sačuva ono što polako nestaje“, rekao je Kostić.

On je uručio Miroviću hard-diskove sa digitalizovanim materijalom.

Mirović je rekao da će ta arhivska građa biti dostupnija javnosti, istraživačima i naučnicima.

„Ovo je prilika da dodirnemo korene sopstvenog identiteta koji su umnogome stvarani na teritoriji Srpske Vojvodine“, ocenio je Mirović i zahvalio Kostiću i saradnicima na realizaciji tog posla.

Dodao je da će proces digitalizacije arhivske građe biti nastavljen i u narednom periodu.

„Osim Arhiva koji se nalazi u Sremskim Karlovcima, u Novom Sadu je smeštena arhivska gradja brojnih nacionalnih ustanova i Pokrajinska vlada podržaće sve projekte i programe koji čuvaju od zaborava našu istoriju. Radićemo svim srcem na ovom poslu, jer je to naša dužnost i obaveza“, obećao je Mirović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari