Mirović na krajiškoj skupštini: Najvažnije je da duh zajedništva živi među nama 1Foto: Pokrajinska vlada

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović obratio se sinoć na Skupštini Saveza krajiških udruženja, istakavši da je njihova uloga na polju očuvanja i negovanja srpske tradicije i kulture značajna.

Vojvođanski premijer je rekao da je „za Srbe najvažnije je da se povezujemo i da duh zajedništva uvek živi među nama“.

„Krajiška udruženja u Vojvodini predstavljaju jednu vrstu mosta sa onim krajevima, posebno u Republici Srpskoj i BiH, gde Pokrajinska vlada ima veoma aktivno učešće preko Fonda za izbegla, raseljena lica i za saradnju sa Srbima u regionu. Veliki broj Krajišnika se integrisao u društvo, ali su emocijama i uspomenama ostali vezani za svoj kraj, a tamo poseduju i imovinu, i zato je dužnost Pokrajinske vlade da ih podržava i da im pomaže u ostvarivanju svih prava koja im pripadaju“, izjavio je Mirović.

Prema njegovim rečima, od proširivanja delatnosti Fonda za izbegla i raseljena lica na delokrug saradnje sa Srbima u regionu, Pokrajinska vlada postala je još aktivnija u podršci našim sunarodnicima koji žive u okolnim zemljama.

Šef Predstavništva Republike Srpske u Srbiji Mlađen Cicović rekao je da ova organizacija na najbolji način predstavlja zavičaj iz kog Krajišnici dolaze, i da je aktivno uključena u razvoj zajednice u kojoj žive, doprinoseći na taj način podsticanju saradnje Republike Srpske i Srbije.

Predsednica Saveza Ranka Srdić Milić istakla je da je ta organizacija osnovana s ciljem očuvanja običaja, kulture, tradicije, nasleđa i identiteta srpskog naroda, dodajući da je danas čine ukupno 22 udruženja članica.

Skupštini Saveza prisustvovali su i direktor Fonda za izbegla, raseljena lica i za saradnju sa Srbima u regionu Aleksandar Đedovac, predstavnici Grada Novog Sada i druge zvanice.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.