Mišljenje pri slikanju je slikanje 1Foto: Promo

Gerhard Rihter, rođen 1932. godine, jedan od najpoznatijih živih nemačkih umetnika sa svetskim renomeom, 9. februara 2022. napunio je devedeset godina. To je bio povod da se pojavi novo izdanje monografije Armina Cvajte – Gerhard Rihter – život i delo (Schirmer / Mosel, 2022).

To je bio povod da se pojavi novo izdanje monografije Armina Cvajte – Gerhard Rihter – život i delo (Schirmer / Mosel, 2022).

Počev od 1962. godine kad je napustio svoj rodni grad Drezden i umetničku scenu ondašnje Istočne Nemačke, njegovo slikarstvo je imalo iznenađujuće zaokrete i preobražaje, razvijajući se u novim pravcima.

Činilo se da je Rihter olako menjao tehniku, stil i motive.

NJegovo opsežno, kao i kompleksno celokupno delo zahvata i obračune sa klasičnim žanrovima slikarstva – pejzažom, mrtvom prirodom i portretom, kao i sa svim avangardističkim tendencijama u poznom 20. veku: foto-realizmom, monohromijom, konceptualnom umetnošću, kao i sa jarkim kolorističkim apstrakcijama u velikom formatu.

Iritirajuća višestranost, ali svakad fascinirajuće i na najvišem nivou, odražava Rihterovo delo protivrečnosti i sumnje u sopstvenu umetničku egzistenciju u vreme proklamovanog kraja slikarstva, u kome slikarstvo postojano zadobija nove prostore.

U ovom novom, dopunjenom izdanju iz 2019, autor Armin Cvajte, dugogodišnji direktor umetničke zbirke u Nordrajn-Vestfalenu, analizira mnoge fasete Rihterovog dela na pozadini kulturnih i političkih zbivanja u Nemačkoj u poslednjih šest decenija.

Ova monografija broji ukupno 480 stranica sa 419 slika u boji. Gerhard Rihter – život i delo sadrži reprezentativan izbor Rihterovih slika iz poslednjih 60 godina.

Uvodni tekstovi i izbor slika bili su u nadležnosti priređivača, jednog od najboljih poznavala jubilara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari