Mitić: Nikon ne sme da nam crta metu na čelu 1Foto: FoNet/Medija centar

Inicijativa mladih za ljudska prava podnela je nekoliko tužbi protiv tabloida Informer i glavnog urednika tog lista Dragana J. Vučićevića.

Kao i krivičnu prijavu protiv N. N. lica zbog fizičkog napada na predstavnike ove nevladine organizacije nakon tribine Srpske napredne stranke (SNS) u Beški, saznaje Danas.

Troje predstavnika Inicijative podneli su krivičnu prijavu protiv NN lica za krivična dela povredu ravnopravnosti, prinudu i nasilničko ponašanje, zbog toga što su ih, posle incidenta na tribini naprednjaka na kojoj je govorio osuđeni ratni zločinac Veselin Šljivančanin, pretukle pristalice SNS-a. Iako je od tog napada prošlo više od mesec dana, policija nije uhapsila napadače, a nije reagovalo ni tužilaštvo.

Takođe, zbog krivičnog dela uvreda, direktorka Inicijative Anita Mitić podnela je tužbu protiv glavnog urednika lista Informer Dragana J. Vučićevića, a sve povodom zajedničkog gostovanja u emisiji televizije Pink. Vučićević je tada izneo niz uvreda na račun Mitić, poput toga da je strani plaćenik, odnosno „Sorošev plaćenik“.

Inicijativa je, povodom pisanja Informera, podnela tužba protiv tog lista i Vučićevića zbog govora mržnje i povrede prava na dostojanstvo. Zbog istih krivičnih dela, i Mitić je podnela tužbu protiv Informera i Vučićevića zbog povrede zabrane govora mržnje. Podsetimo, Informer je odmah nakon emisije na Pinku na naslovnoj strani objavio fotografiju Anite Mitić sa naslovom „Svinjarija! Evo koliko je para dobila Anita Mitić: Stranci joj dali 1.004.237 evra da pravi haos širom Srbije“.

Kako je Danasu rečeno u Inicijativi mladih za ljudska prava, ukupno je podneto devet tužbi, a još jedna je u pripremi. Ono što je zanimljivo, ukazuju, je da su u dve tužbe protiv Informera dobili istog sudiju, kao što je to bio slučaj u tužbi ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića protiv nedeljnika NIN. U pitanju je sudija Slobodan Keranović. On je nakon samo jednog održanog ročišta presudio u korist Stefanovića, te naložio NIN-u i novinarki Sandri Petrušić da mu zbog povrede ugleda i časti isplate 300.000 dinara, a sve zbog teksta „Nebojša Stefanović – glavni fantom iz Savamale“.

Anita Mitić ističe za Danas da je Inicijativa podnela tužbe kako bi slučaj sa napadom u Beški dobio nekakav sudski epilog, „uzevši u obzir da posle davanja izjava policiji nije se oglasilo tužilaštvo“.

– Takođe nam je uskraćeno pravo na informaciju ko je sve i zbog čega davao izjave policiji i zbog toga smo se žalili povereniku za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti. Smatramo da se posle napada na nas u Beški, stvorila takva atmosfera da koja bi rezultirala tužbom protiv nas, što jesu na neki način najavili najviši državni funkcioneri, komentarišući da smo prekršili zakon – naglašava Mitić.

Što se tiče tužbi protiv Informera i Vučićevića, naša sagovornica navodi da su one „samo način naše borbe protiv pojedinaca i njihovih medija koji smatraju da im je sve dozvoljeno bez posledica, samo zato što su bliski vlasti“.

– Niko ne sme da koristi govor mržnje, iznosi neistine i nama crta metu na čelu, a da za to ne snosni nikakve posledice – zaključuje Anita Mitić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari