Mitropolit Joanikije (Mićović): Tri decenije na monaškoj stazi

Ličnost Danas

Ostavite komentar


  1. Budite živi i zdravi, a i godine su vam podobne, da zajedno sa Patrijarhom Porfirijem posetite „slatki“ gradić Jogodinu, gde će Vas ugostiti vlasnik grada, koliko i Vučić cele Srbije, Dragan Marković, nekada ratničko, sada heb*ačko ime Palmu, optužen pa oslobođen optužbe, posle intervencije Vučića i Poprifiraja, za podvođenje žena, devojaka i devojčica, tj. slatkog dela stada požude.
    Inače, radi Vašag znanja, još u Prvom veku, savremenik Isusa Nazara, mudri filozof, kniževnik i državnik, Lucije Enej Seneka, poručio je: Obični ljidu misle da je religija istinita, mudri veruju da je neistinita, a vladari veruju da je korisna.

  2. Evo šta je napisao dr Branko Horvat u svojoj epohalnoj knjizi „Politička ekonomija socijalizma“ objavljenoj i izabranoj za knjigu godine u Americi 1982.
    Ovo bi trebali da znaju makar neko od inetelektualne elite Srbije, da ne bi se tošilo vreme, a pritom stradali ljudi ostavljeni na milost i nemilost pohlepnim protuvama koje vladaju Srbijom:
    „Za predburžoaski svijet karakteristična je religiozna struktura svijesti. Pod time razumijevam predracionalan i neracionalan način razmišljanja, usmjeren prema autoritetu – ne prema đokazima – i zasnovan na vjerovanjima – ne na činjenicama. Povrh toga, predmeti vjerovanja smatraju se svetima. Orijentacija autoritet-vjerovanja dovodi do načina razmišljanja koji nije samo iracionalan, nego ima jednaku strukturu kao i stavovi vjerskih sekti. Namjesto spoznajne komponente dolaze druge dvije. Prvo, postoji identifikacija s vođom organizacije. Nečija vlastita osobnost je uronjena, rastvorena u predmetu obožavanja. Drugo, kao posljedica, potonji se smatra svetim. Svaka religija jasno naznačuje razliku između svetog i svjetovnog. I obrnuto: kad god je neka osoba, organizacija ili ideja stavljena izvan domašaja kritike, stavljena je u domenu svetosti koja podrazumijeva religiozne stavove.“
    Ne čudi jer, nastvalja Genije sa sledećim zaključkom:
    „Budući da su se prve socijalističke revolucije odigrale u nazadnim zemljama, socijalizam koji je iz njih proizašao prožet je religioznom sviješću i podsjeća na religiozno orijentirana srednjovjekovna društva.“

  3. Leteći mitropolit,leteći patrijarh,obojica pokriveni ćebadima!?? Scena kao iz filma!?Kakva neizreciva sramota za sve nas „pravoslavce“!? Gospode Isuse Hriste sine Božiji,oprosti im,jer ne znaju šta čine!? Jedan je bio Patrijarh srpski! Patrijarh Pavle! On bi da je živ sigurno pešice otišao na Cetinje,zajedno sa narodom,ne da bilo koga ustoliči,već da se pomoli i potraži oproštaj za sve nas nerazumne i male!!

Ostavite komentar


Društvo

Naslovna strana

Naslovna strana za 30. april, 1. i 2. maj 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Slobodan Georgiev, novinar

Danas čitam od prvog broja. Kada se pojavio ’97. posle protesta izgledao je kao nešto što nam treba i ostao je tu sve ove godine.