Mitropolit Joanikije: Nije mi jasno kome smetaju blage reči njegove Svetosti 1Foto: FoNet/Milica Vučković

Naš patrijarh je napadnut zbog izjave povodom početka Božićnog posta, u kojoj je pozvao narod da se ne tuče po ulicama, a šta će drugo da kaže srpski patrijarh kad vidi svoju duhovnu decu da se tuku pesnicama, motkama i kamenicama i jedni drugima razbijaju glave, nego da ih pozove da čuvaju jedni druge, izjavio je mitropolit Joanikije.

Nije mi jasno kome smetaju blage reči njegove Svetosti: svako je svakome potreban, ne možemo jedni bez drugih, a onda poziva na mir i dvojednu ljubav prema Bogu i prema bližnjem, što znači na ljubav prema svakom čoveku, ukazao je mitropolit Joanikije za Novosti.

Mitropolit Joanikije je istakao da se iz sadašnjih napada na patrijarha vidi da ga pojedinci nisu razumeli, ili nisu hteli da razumeju da je on sve verne pozvao na put slobode – da prevaziđemo sebičnost i isključivost.

On tim rečima zastupa najširu slobodu ličnosti, svakoga ko želi da se bori za dobro svog naroda i ujedno naznačuje na koji način se to dobro može postići. Upozorava da se motkama i kamenicama ne može postići ništa dobro, kao što je davno rekao naš narod – da zlo dobra doneti neće, napomenio je mitropolit.

Onima koji su pre 30 godina nasred Terazija izvređali patrijarha Pavla trebalo je dosta vremena da se za to pokaju, a ovima koji sada neosnovano prozivaju patrijarha Porfirija trebaće vremena da shvate širinu njegove misli i dubinu njegove brige i ljubavi za povereni mu narod, kazao je Joanikije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari