Mladen Petković nagrađen mestom direktora "Zastave oružje"? 1Foto-ilustracija Zastava oružje AD Foto: FoNet/ MOD (Arhiva)

Nekadašnji direktor Krušika Mladen Petković, uz saglasnost fabričkog Nadzornog odbora, uplatio je Bezbednosno-informativnoj agenciji (BIA), u poslednjem kvartalu 2018. godine dve donacije, u ukupnoj vrednosti od 640.000 dinara.

Nedeljnik NIN u poslednjem broju, u tekstu „Donacije iz BIA poslovna tajna“ navodi se da su te isplate išle sa posebnih računa, koji nisu blokirani, kao što je to slučaj sa glavnim računom fabrike koji je u blokadi od 27. januara 2017. zbog čega neki poverioci Krušika tri godine ne uspevaju da naplate svoja potraživanja.

Da stvar bude čudnija, para za donacije je bilo, ali nije za redovno poslovanje, zbog čega je Krušik morao da se zadužuje kod banaka.

Tako je direktor Petković 28. septembra 2018. doneo dve odluke o donacijama za BIA.

Nadzorni odbor je već 2. oktobra dao saglasnost na obe odluke. Tako su od zaposlenih sakriveni podaci o tome kome je i zbog čega uplaćeno 540.000 plus 100.000 dinara, stoji u tekstu NIN-a.

List je preneo da se u odlukama o donacijama navodi da je 100.000 dinara dodeljeno BIA „radi pokrića sredstava za izradu tehničke dokumentacije za rekonstrukciju stepeništa i dela fasade PU (Policijske uprave) Valjevo“, dok je 540.000 dinara dodeljeno „radi rekonstrukcije stepeništa i dela fasade PU Valjevo“.

Samo mesec dana kasnije, Krušik je zbog besparice od Srpske banke uzeo kredit od dva miliona evra, a u martu iste godine Petković je od Srpske banke tražio da se produži rok za vraćanje poslednje rate (449.966 evra) starog kredita od 2,25 miliona evra, preneo je NIN, uz napomenu da je „donaciju od Krušika primio direktor BIA Bratislav Gašić, „Petkovićev stranački kolega iz SNS-a.

Predstavnici zaposlenih u Krušiku juče za naš kažu da do sada nisu znali za taj finansijsko-poslovni aranžman Krušika i BIA-e, ali znaju da je na čelu Nadzornog odbora valjevske fabrike, koji je dao saglasnost za donaciju BIA bio državni sekretar u Ministarstvu odbrane Zoran Lazić, kojeg je na funkciju doveo ministar odbrane Aleksandar Vulin.

Lazić je na funkciji predsednika Nadzornog odbora Krušika nasledio pukovnika Aleksandra Trandafilovića, koji je prethodno, zbog navodnih finansijskih malverzacija fabričkog menadžmenta, podneo ostavku.

Danasovi izvori u Krušiku navode i da Petković nije samostalno odlučio da Bezbednosno-informativnu agenciju donira sa 640.000 dinara, već da je za to morao da ima, barem formalnu podršku druge dvojice članova borda direktora kompanije, Vladana Lukića koji je, od decembra 2018, generalni direktor Krušika, te Milana Jeličića, kojeg je Petković u Valjevo „doveo sa sobom iz Beograda“.

Indikativno je da je Mladen Petković, neposredno nakon što je Krušik odobrio donacije BIA, koje je u njeno ime primio njen direktor Bratislav Gašić, iz Valjeva „prekomandovan“ u najstariju i najznačajniju fabriku oružja u jugoistočnoj Evropi „Zastavu oružje“, koja pešadijsko naoružanje, te lovačko- sportsko i oružje za ličnu odbranu izvozi u više od 40 zemalja širom sveta.

U poslednjih nekoliko godina najviše izvozi u SAD, Ujedinjene Arapske Emirate i Saudijsku Arabiju, pri čemu ova dva poslednja tržišta pod potpunom kontrolom drže privatni trgovci oružjem bliski državnom vrhu, pre svih kompanije Slobodana Tešića i firma GIM, koja se dovodi u vezu sa Brankom Stefanovićem, ocem ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića.

GIM i Tešić su, prema navodima uzbunjivača Aleksandra Obradovića i dokazima koje su prikupili istraživački novinari, u vreme direktorovanja Mladena Petkovića, od Krušika kupovali mine, granate i rakete ispod cene, odnosno znatno jeftinije i od državne kompanije za izvoz naoružanja i vojne opreme – Jugoimporta SDPR.

Pre no što je, u novembru 2018., nakon što je odobrio donacije za BIA-u, Mladen Petković postavljen za generalnog direktora „Zastave oružja“, sa te funkcije je, bez ikakvog obrazloženja, smenjen pukovnik Milojko Brzaković koji nije dozvoljavao da se Zastavino oružje bilo kom trgovcu prodaje bez avansa ili ispod cene.

Da li je zbog toga smenjen, pouzdano se ne zna. Ono što je, s tim u vezi, u svetu oružarskog biznisa javna tajna, jeste da iza smene Brzakovića i imenovanja Mladena Petkovića na mesto generalnog direktora Zastave oružja stoje direktor BIA Bratislav Gašić i najveći srpski trgovac oružjem Slobodan Tešić.

Nepunih mesec dana pre smena Brzakovića, proslavi 165 godina postojanja i rada „Zastave oružja“, 27. oktobra 2018. prisustvovao i Branko Stefanović iz GIM-a koji je, tom prilikom, u prisustvu većeg broja svedoka, uveliko „kadrovao“ po „Zastavi“.

„Zastava oružje“, prema poslednjim informacijama oružje u poslednje vreme kupcima prodaje bez naplate avansa (slično kao u Krušiku) prilikom sklapanja kupoprodajnog ugovora, što je u potpunosti neuobičajena praksa u toj vrsti posla. Gubici fabrike, kako saznajemo, dostigli su 40 miliona evra, a dugovi 17 milijardi dinara.

Aleksić: Vučić prikriva pljačku

Potpredsednik Narodne stranke i poslanik Miroslav Aleksić izjavio je da predsednik Srbije Aleksandar Vučić preko državnog revizora Duška Pejovića prikriva da je firma GIM „opljačkala fabrike za proizvodnju oružja za 20 miliona dolara, kao i pljačku građana koju je Telekom Srbija obavio kupovinom kablovskih operatora za 500 miliona evra, iako su vredeli i 19 puta manje“. „Firma GIM, u kojoj je angažovan otac ministra unutrašnjih poslova Branko Stefanović, uzela je na ime provizija 20 miliona dolara više nego što je bilo predviđeno ugovorima sa preduzećima Krušik iz Valjeva, Prva petoletka – Namenska iz Trstenika i Sloboda iz Čačka“, rekao je Aleksić na konferenciji za novinare u Skupštini Srbije.

Pištaljka.rs: Posrednicima više od osam miliona dolara

Suprotno zaključenim komisionim ugovorima, firma GIM, koja se povezuje sa ocem ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića, zaključivala je posredničke ugovore za prodaju proizvoda namenske industrije Srbije sa firmom iz SAD-a od kojih je ta firma, samo za Krušikove proizvode u 2017. i 2018. godini zaradila preko osam miliona dolara, podaci su iz najnovijeg izveštaja Državne revizorske institucije koji je objavljen 29. januara, piše pištaljka.rs.

„Od svih komisionara koji su prodavali Krušikovu robu u inostranstvu, jedino je GIM zaključivao posredničke ugovore prema kojima je krajnji kupac direktno uplaćivao značajnu proviziju posredniku u Sjedinjenim Državama. Ukupna fakturisana vrednost proizvoda u 2018. godini od strane Krušika prema komisionaru GIM iznosi oko 1,56 milijardi dinara, a fakturisana vrednost istih tih proizvoda, od strane GIM-a prema inostranim kupcima iznosi oko 2,6 milijardi dinara. To znači da je GIM u 2018. fakturisao za nešto više od 10 miliona dolara veću vrednost proizvoda inostranim kupcima. Realizacija izvoznih poslova vršena je na isti način i u 2017. Tada je GIM od inostranih kupaca zaradio 6,2 miliona dolara u odnosu na cene koje je iskazao Krušik. Nakon ovakve prodaje GIM nije dostavljao obračun komisione prodaje što je bio dužan u skladu sa zakonom“, piše pištaljka.rs.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari