Uz mnogobrojne goste iz zemlje i inostranstva, na Univerzitetu „Educons“ u Sremskoj Kamenici juče je svečano obeležena druga godišnjica postojanja i uspešnog rada. Svoj drugi rođendan Univerzitet „Educons“ proslavio je uz svečanu akademiju, veliki međunarodni naučni skup, dodelu nagrada najboljim studentima, sportske susrete i veliku žurku na kraju dana. Gosti Univerziteta bili su javni radnici, stručni saradnici iz cele Srbije, sadašnji i bivši studenti, kao i predstavnici članica ACEU – Alijanse univerziteta Jugoistočne Evrope, čije sedište je na Univerzitetu „Educons“. Cela proslava nosi naziv „Majski susreti“, koji će od ove godine postati tradicionalni.

– Mladi smo, ali već razmišljamo o tradiciji i zato ćemo nastojati da „Majski susreti“ postanu tradicionalna proslava. Program „Majskih susreta“ trajaće i narednih dana, na drugim fakultetima. Na fakultetu Klasičnog slikarstva održava se izložba klasičnog slikarstva, koja se može pogledati do petka. Zajedno sa ogrankom Srpske akademije nauka organizovaćemo okrugli sto na temu klasičnog slikarstva, a na fakultetu Zaštite životne sredine takođe će biti održan okrugli sto na tu temu – rekao je Ognjen Bakić, rektor Univerziteta „Educons“.

„Educons“ je prvi privatni univerzitet u Vojvodini koji je od Ministarstva prosvete Republike Srbije dobio dozvolu za rad u junu 2008. godine. Sačinjavaju ga četiri fakulteta – Fakultet poslovne ekonomije, Fakultet zaštite životne sredine, Akademija klasičnog slikarstva i Fakultet za uslužni biznis – FABUS, koji obrazuju kadrove na osnovnim akademskim, diplomskim akademskim (master), specijalističkim i doktorskim studijama.

– Prve dve godine su obeležene mukotrpnim radom, jer smo morali pre svega da prođemo kroz proces akreditacije svih 12 studijskih programa na četiri naša fakulteta, u čemu smo i uspeli. To je poruka da upisom i studiranjem na ovom fakultetu studenti mogu da dobiju atraktivne i moderne programe, ali i izuzetan profesorski kadar. Međutim, to nije dovoljno ukoliko nemate konkretnu vezu sa privredom, a i to smo uspeli, jer smo pre dva meseca potpisali ugovore sa značajnim kompanijama koje rade upravo u tim oblastima za koje mi školujemo studente – rekao je Aleksandar Andrejević, predsednik Sveta Univerziteta „Educons“.

Prema njegovim rečima, ti ugovori znače da će 50 najboljih studenata Univerziteta dobiti priliku da odu na intervju u te firme, nakon čega će biti napravljen izbor onih koji će biti pozvani na praksu.

– Mislim da je to veoma važno, zato što će vreme koje je pred nama dovesti do specijalizacije na tržištu znanja. Svaki univerzitet će morati da izabere jedno polje u kojem je najbolji, kako bi tu mogao sebe da identifikuje na tržištu, jer sve ostalo vodi rasipanju energije i umanjenju kvaliteta – kaže Andrejević.

Međunarodna saradnja

Aleksandar Andrejević, predsednik Saveta Univerziteta „Educons“, rekao je da je „Educons“ izuzetno aktivan na polju međunarodne saradnje, u okviru koje je prošle godine potpisao povelju o osnivanju Alijanse univerziteta centralne i istočne Evrope, čiji su članovi, osim Univerziteta „Educons“, univerziteti iz Mađarske, Rumunije, Bugarske, Makedonije, Ukrajine, Slovačke i Hrvatske. Zahvaljujući tome, studenti će imati priliku da borave na drugim univerzitetima u inostranstvu učestvuju u programima razmene, koji će omogućiti ne samo studiranje već i upoznavanje sa sistemima obrazovanja, jezicima i kulturama drugih zemalja.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari