Mladi Kragujevčanin Sava Todorović, član nacionalnog tima na Svetskoj fizičkoj Olimpijadi u Tokiju 1Foto: Grad Kragujevac

 

Za Savu Todorovića, učenika Prve kragujevačke gimnazije koji će biti član nacionalnog tima na Svetskoj fizičkoj Olimpijadi i njegovu profesorku Vesnu Spasojević, gradski većnik zadužen za obrazovanje, Dušan Aleksić, organizovao je danas prijem u zgradi Gradske uprave.

Sava Todorović, boraviće u Tokiju gde se od 9. do 17. jula održava Olimpijada, a, na put kreće krajem nedelje.

– Radi se o takmičenju svetskog ranga i u tom timu se nalazi Sava Todorović, učenik Prve kragujevačke gimnazije koji će na ponos svih nas, predstavljati svoju državu, grad Kragujevac i svoju školu. Uspeh je i sam plasman i nadam se da će kao i do sada Sava ostati među najboljima, kazao je Dušan Aleksić, član GV i istakao da je dobro da osvoji nove rezultate, ali da nisu imperativ jer je sam odlazak veliki uspeh.

Sava kaže da se zbog svog rada, zalaganja i priprema, nada dobrom rezultatu što i jeste cilj ali da se isto tako raduje i novim poznanstvima sa vršnjacima iz čitavog sveta i da vidi zemlju kao što je Japan.

– Pored takmičenja u eksperimentima i teoriji, biće organizovane ekskurzije i tome se naročito radujem, kaže Sava Todorović, dodajući da na takmičenjima nastupaju individualno a rangiraće se i rezultati celokupnog tima.

Ovaj Učenik Prve kragujevačke gimnazije specijalizovanog matematičkog smera nedavno je osvojio treće mesto na Srpskoj fizičkoj olimpijadi što ga je plasiralo u nacionalni tim Srbije. Na evropskom takmičenju iz fizike učestvovao je sa istim timom sa kojim ide u Japan i tada osvojio bronzanu medalju.

– Zadaci na takmičenjima takvog ranga prevazilaze školsko gradivo i redovnu nastavu i potrebno je veliko znanje ali, kao i za sve potrebna je i sreća i snalažljivost, kazala je profesorka Vesna Spasojević, dodavši da „đake uči da trebaju da se trude i daju sve od sebe što im se vraća nagradama ali i putovanjima i upoznavanjem najpre svoje zemlje a onda i čitavog sveta i što im otvara mogućnosti za dalje školovanje”.

Pored Save Todorovića, nacionalni tim Srbije iz fizike koji će se od 10. do 17. jula takmičiti u Tokiju, čine trojica učenika iz Beograda, dva iz Matematičke gimnazije i jedan iz Računarske gimnazije i učenik iz Kruševca koji je treća godina i najmlađi član ekipe.

U Japan sa srpskim timom mladih fizičara putuju dva profesora sa PMF-a univerziteta u Kragujevcu i Novom Sadu.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari