Mladi pijanista oslobođen odgovornosti da vežbanjem uznemirava komšije 1Foto: Freeimages/Janson Morison

Pijanista Vladimir Aćimović (19) oslobođen je odgovornosti da je vežbanjem klavira u svom stanu remetio javni red i mir, potvrdio je danas Prekršajni sud u Nišu, pred kojim se vodio postupak po prijavi njegovog komšije da vežbanjem pravi buku i ometa njegovo stanovanje.

– Prekršajni sud u Nišu je doneo presudu kojim je oslobodio odgovornosti Vladimira Aćimovića, iz Niša, zbog sumnje da je 16. februara 2020. godine iz svog stana u Nišu, svirajući klavir, bukom remetio javni red i mir stanara u Ulici Bulevara Nikole Tesle broj 55, jer nije dokazano da je učinio prekršaj za koji se tereti- naveli su iz suda.

Aćimović, koji je, inače, nagrađivani student Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu i Konzervatorijuma u Gracu, pred sudom je ponovio da se strogo pridržavao kućnog reda i nikada nije svirao u vreme koje je predviđeno za odmor stanara. On je rekao da njegovo muziciranje nije smetalo nikome od komšija, izuzev jednom, koji ga je “prijavljivao policiji i komunalnoj policiji više desetina puta od njegove 14. godine”.

Mladi pijanista je zbog svog slučaja pisao i predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i ministarstvima kulture i prosvete, izražavajući zabrinutost zbog tretmana klasične muzike i umetnika ukoliko se njegov slučaj bude koristio kao presedan za kažnjavanje onih koji vežbaju u svojoj kući.

Uz pismo je dostavio i biografiju u kojoj je između ostalog naveo da je dobitnik nagrade fondacije „Art Link“ za najperspektivnijeg umetnika u Srbiji za 2019. godinu i stipendista Fonda za mlade talente Ministarstva prosvete.

U biografiji je naveo i da je osvajač brojnih nagrada i priznanja na domaćim i međunarodnim takmičenjima i da je Srbiju predstavljao na međunarodnom festivalu u Kremlju, na kojem je kao predstavnik Ministarstva kulture nastupio sa Predsedničkim orkestrom Rusije.

Zoran Mitić, advokat koji zastupa komšijsku porodicu, prethodno je kazao da njegovi klijenti nemaju ništa protiv klasične muzike, već samo žele da nesmetano koriste svoj stan. On je rekao da Aćimović vežba satima na polukoncertnom klaviru, koji proizvodi zvuk jačine od 70 do 95 decibela, zbog čega, recimo, deca ne mogu da uče, a stariji ne mogu da gledaju televizor i normalno razgivaraju.

U niškom Prekršajnom sudu su danas kazali da presuda u ovom slučaju nije pravosnažna, pošto mladi pijanista, kao i policija, koja je podnela zahtev za pokretanje postupka, u roku od osam dana imaju pravo žalbe Prekršajnom apelacionom sudu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari