Antivladine proteste u hrvatskim gradovima koji iz dana u dan postaju sve masovniji podržava 70,3 odsto građana, pokazuju rezultati ankete koju je za Hrvatsku televiziju sprovela agencija Hendal market riserč, izvestili su mediji u toj državi. Istraživanje je, takođe, pokazalo da se demonstracijama protivi 8,5 odsto ispitanika.


Damir Kajin, zastupnik Istarskog demokratskog sabora (IDS) u hrvatskom saboru ocenjuje za Danas da okupljanja građana, organizovana uglavnom posredstvom društvene mreže Fejsbuk, podsećaju na zbivanja u Srbiji tokom vladavine Slobodana Miloševića.

– Nijedna stranka ne stoji iza protesta. Nova generacija, koja je „informatički pismena“, revoltirana je zbog svog položaja i svesna da ima pravo da izađe na ulicu i pokaže svoje nezadovoljstvo. Ali, treba biti pošten i reći da u protestima učestvuju i žene s malom decom, pojedini akademici, te ljudi stariji od 50 godina – naglašava naš sagovornik.

Kao glavne uzroke nezadovoljstva građana Hrvatske, Kajin navodi negativnu stopu bruto domaćeg proizvoda (BDP), široko rasprostranjenu korupciju, visoku stopu nezaposlenosti, kao i brojne afere koje se dovode u vezu s pojedinim članovima Vlade Jadranke Kosor.

– Hrvatska premijerka vlada krnjim legitimitetom jer u njenom kabinetu sede mnogi ministri iz vremena Ive Sanadera, koji strahuju da će u slučaju prevremenih izbora doživeti njegovu sudbinu, odnosno biti uhapšeni – tvrdi sagovornik Danasa.

Kajin ističe da se Vlada nada da će dobiti naklonost građana posle dobre letnje turističke sezone i okončanja pregovora o prijemu Hrvatske u Evropsku uniju, ali da postoje velike šanse da će izbori biti raspisani pre toga.

– Ukoliko seljaci sprovedu u delo planove o blokadi graničnih prelaza, sezona može biti izgubljena, što će dodatno ugroziti situaciju u državi jer Hrvatska, za razliku od Grčke, neće dobiti pomoć EU, niti ima naftu poput Libije koja će se nekako oporaviti zahvaljujući tom energentu – smatra Kajin.

Josipović: Evrointegracije nisu ugrožene

Zagreb – Predsednik Hrvatske Ivo Josipović izjavio je juče da mirni protesti ne mogu da ugroze evropske ciljeve Hrvatske jer su takvi protesti, pa i oni protiv EU, deo evropske demokratske tradicije. „Mirni protesti ne mogu da pokvare naše evropske ambicije niti je to namera protesta. Legitimno je protestovati čak i protiv Evropske unije, ali to samo po sebi neće uticati na naše članstvo“, rekao je Josipović novinarima u Zagrebu komentarišući niz antivladinih demonstracija u zemlji. Beta

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari