Mlađan Mićić zvani Pacov (42) iz Požarevca, saradnik nekadašnjeg zemunskog klana, osuđen na 11 godina zatvora zbog ilegalne trgovine narkoticima, uputio je Upravi za izvršenje krivičnih sankcija molbu za privremeni prekid izvršenja kazne kako bi obavio transplantaciju bubrega. Mićićeva kazna, koju izdržava u KPZ Zabela u Požarevcu, ističe u martu 2014. godine, ali on ne veruje da će je bez transplantacije doživeti.

– Mićić je lišen slobode marta 2003, a u aprilu 2004. godine dijagnostikovana mu je hronična bubrežna insuficijencija u trećem stadijumu. Od 2006. je na hemodijalizi u Opštoj bolnici u Požarevcu, tri puta sedmično. Život mu je ugrožen, jer je bolest u poslednjoj fazi – funkcija bubrega je gotovo prestala, a otkazuju mu i pluća i srce, za šta postoji medicinska dokumentacija iz VMA i drugih zdravstvenih ustanova. Kada sam ga posetio, nije mogao da ustane iz kreveta i pređe 150 metara da bi se susreo sa mnom – kaže Milan Jovanović, Mićićev advokat.

U molbi direktoru Uprave Milanu Stevoviću navodi se da Zakon o izvršenju krivičnih sankcija predviđa da se izdržavanje kazne može prekinuti ili odložiti i zbog „teške hronične bolesti, ako se stanje osuđenog znatno pogorša, a nema uslova za lečenje u zavodu ili Specijalnoj zatvorskoj bolnici“. Mićić će odmah po odobrenju prekida kazne pokrenuti postupak za transplantaciju bubrega u specijalizovanim klinikama, a posle operacije se vratiti na izdržavanje preostalog dela kazne, navodi se u molbi.

– Mićić kaže da je jedini osuđenik u Srbiji koji čeka na transplantaciju bubrega. Takođe navodi da je više puta bio na listi čekanja za transplantaciju bubrega, ali da se to nije realizovalo jer kada se pojavi donor, cela procedura mora biti obavljena u kratkom roku, a to nije moguće kada je pacijent u zatvoru – kaže advokat Jovanović.

Mićić je uhapšen tokom policijske akcije „Sablja“ 2003. godine. Krajem 2004. u Specijalnom sudu osuđen je na 10 godina zatvora. Vrhovni sud Srbije je 2005. preinačio kaznu na 12 godina zatvora, ali je ona kasnije vanredno ublažena na 11 godina.

Izgubio i status „slobodnjaka“

– Mićić je do jula ove godine bio u otvorenom delu zatvora, jer je imao besprekorno vladanje, a i to je normalno za osuđenike pri isteku kazne. Međutim, dok je bio na slobodnom vikendu, u kući njegovog oca u Požarevcu u kojoj je boravio pronađeno je oružje, zbog čega je protiv Mićića pokrenut postupak pred požarevačkim Osnovnim sudom, koji je u fazi istrage. Uprkos tome što nije osuđen, a svako je nevin dok se ne dokaže suprotno, Mićić je odmah prebačen u zatvoreni deo. Pošto je teško bolestan, smešten je u Zatvorsku bolnicu zatvorenog dela – kaže Mićićev advokat Jovanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari