Na reci Mlavi privode se kraju ovogodišnji radovi koji treba da spreče da ova reka plavi kuće i oranice duž svog toka od Petrovca do Požarevca.

U opštini Petrovac , pored regulacije korita, gradi se i most kod sela Kamenovo koji će spojiti meštane sa ove strane reke a u Požarevcu privode se kraju poslovi na odbrambenom nasipu kod sela Stari Kostolac. Meštani ne kriju oduševljenje što će konačno biti ukroćena Mlava i prestati plavljenje njihovih kuća i zemljišta. Vera Mišić iz Starog Kostolca kojoj je u poslednjim poplavama pod vodom bila kuća i stradao sav nameštaj i pokućstvo ističe da će konačno moći mirno da spava.

– Do sada sam uvek bila plavljena i trpela ogromne štete. Nadam se da će ovaj nasip sada da nas zaštiti i da ćemo moći mirno da spavamo. Ovo je od ogromnog značaja za sve ljude koji žive i imaju kuće pored Mlave u Starom Kostolcu – priča Vera.

Po rečima Mirka Marjanovića, člana Veća gradske opštine Kostolac, radovi na odbrambenom nasipu u Starom Kostolcu uglavnom su privedeni kraju.

– Ostalo je da se uradi još crpna stanica i ja očekujem da će i to biti uskoro završeno jer je otkupljena parcela za crpnu stanicu. Po planu radovi treba da se završe u ovom mesecu ali će se malo kasniti jer su bili prekinuti zbog gradnje novog puta od Kostolca do Starog Kostolca. Realno je da ovaj posao bude okončan u idućem mesecu – ističe Marjanović, čije je domaćinstvo više puta plavila Mlava.

U opštini Petrovac na Mlavi, gde se ispravlja korito Mlave i gradi most kod sela Kamenovo, radovi će biti okončani do kraja ovog meseca. Zamenik predsednika opštine Dragoljub Milosavljević kaže da se poslovi odvijaju po planu.

– Opština je rešila imovinsko pravne odnose i obezbedila potrebnu dokumentaciju a Ministarstvo poljoprivrede finansira radove novcem koji je uzet od Međunarodne banke za obnovu i razvoj. Reguliše se korito Mlave u dužini od 3,5 kilometara od sela Trnovče prema Petrovcu. Posle toga preostaje nam još jedna deonica od oko tri kilometra i to ćemo raditi u idućoj godini. Najpre sada mora da rešimo imovinsko pravne odnose i obezbedimo dokumentaciju. Uporedo sa tim gradi se i most preko Mlave u selu Kamenovo, koji će povezati i zaselak Drobež sa druge strane reke. Za regulaciju korita i taj most biće potrošeno oko 3oo miliona dinara, napominje Milosavljević.

Meštani Kamenova gotovo uglas pričaju da će okončanjem radova prestati njihove višedecenijske muke jer im je Mlava plavila oko 3oo hektara oranica.

– Završetkom ovih kapitalnih investicija nama će svanuti.Mlava nas više neće plaviti a ovaj most je od neprocenjive vrednosti i osim što će skratiti put do Drobeža on će biti i buduća zaoblaznica oko Petrovca – kaže Aca Životić a Bora koji je krenuo sa traktorom da ore njivu za sejanje pšenice dodaje da za njih počinje novi život jer je Mlava plavila 90 posto njegovih površina i da mu je posebno drago što se gradi ovaj most jer na drugoj obali Mlave ima pet hektara oranica do kojih je morao da ide zaobilaznim putem preko Petrovca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari