Libija sa pukovnikom Moamerom el Gadafijem na čelu predložila je da UN pokrenu inicijativu u cilju ukidanja Švajcarske nakon spora s tom zemljom u vezi s hapšenjem jednog od sinova libijskog lidera, navodi se u nedavno objavljenom saopštenju.

 U dokumentu se dodaje da prema bizarnom predlogu, alpska zemlja treba da se podeli na Francusku, Nemačku i Italiju. Međutim, predlog o toj inicijativi nikada nije izašao pred Savet jer je odbačen kao nešto što je protiv principa Ustava UN, rekao je portparol tog međunarodnog tela. Prema ustavu, nijedna zemlja članica ne može da naruši pravo na postojanje i suverenitet druge.

Ovaj incident usledio je nakon što je između Švajcarske i Libije izbio diplomatski sukob u julu prošle godine, kada je švajcarska policija uhapsila sina libijskog vođe Hanibala Gadafija i njegovu trudnu suprugu Aline, pod optužbom da su maltretirali poslugu luksuznog hotela u Ženevi u kojem su odseli. Par je, međutim, nakon dva dana provedena u pritvoru oslobođen uz kauciju od 500.000 franaka. Tužba protiv bračnog para odbačena je pošto je advokat oštećene strane, jednog Tunižanina i Marokanca, saopštio da su oni primili izvesnu sumu novca kao kompenzaciju za neprijatnost koju su pretrpeli.

Robert Asael, advokat optuženih, izjavio je da uprkos tome što oštećena strana ima lekarsko uverenje o povredama, bračni par negira da je on odgovoran za njih. Tridesetdvogodišnji Gadafi i njegova supruga došli su u Ženevu 5. jula zbog rođenja njihovog deteta. Švajcarska policija je, takođe, privela i dva Gadafijeva telohranitelja zato što su se opirali hapšenju. Švajcarsko ministarstvo spoljnih poslova tada za švajcarske medije nije želelo da komentariše ovaj incident, ali su stvari počele da se izmiču kontroli nakon što je Libija počela da vrši „odmazdu“.

Moamer el Gadafi je podneo tužbu protiv nadležnih u Švajcarskoj zbog navodne preterane upotrebe sile prilikom hapšenja njegovog sina i snaje, tražeći odštetu od oko pola miliona dolara. Osim toga, u znak osvete je zatvorio švajcarske firme u Libiji i proterao švajcarske diplomate iz zemlje. Libija je, takođe, obustavila isporuku nafte Švajcarskoj 2008. godine i povukla pet milijardi dolara iz švajcarskih banaka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari