Moguće povlačenje vladike Ignatija

Da li iza odluke sa patrijarhovim potpisom o smeni dekana Bogoslovskog fakulteta stoji samo deo Sinoda

Ostavite komentar


  1. Krenulo je to sa vladikom Kosovsko-Metohijskim Artemijem ,kada se suprostavio jednoumlju i slugarstvu provlačili su ga kroz sva blata režimskih medija,zajedno sa monasima Crnorečkim i kaluđericama koje su mu ostale verne,pa sada imate vrlo uspešnu izopštenu grupu(ne malu), crkvenih pravih služitelja sa svojim izgrađenim crkvama,službom božijom,aktivnostima i manifestacijama.Artemije,kaluđeri i kaluđerice su prve „crkvene“žrtve i putokaz kojim će se ići u obračunu sa onima koji imaju svoj glas i savest.Pokazatelji su i rada na raskolu i rasturanju crkve,perfidno i polako.

  2. Deo recenice „u patrijarhovoj vili na Dedinju“ govori sve i o ovom „patrijrahu“ i o spc, kao i o dogadjanjima untar te spc.
    Da li je ta vila na Dedinju njegova privatna imovina koju je sam kupio svojim novcem? Ako nije , cija je, i ko mu je i zasto dao na koriscenje, pod kojim uslovima, po kojoj ceni, ko placa kiriju/zakupninu i sve ostale troskove?
    Jasno je kako taj iz vile na Dedinju vidi i gleda narod, vernike – koji spc sve vise ne veruju upravo zbog njega i takvih „bozjih sluzbenika“ kao sto je on. Jasno je kako taj s Dedinja vidi crkvu koju formalno predvodi, kako vidi i veru pa i Boga.
    U sta taj patrijarh veruje, osim u novac, nekretnine, audi (eventualno BMV) i, naravno, vucica?
    Katastrofalno! Moralna beda, jad, licemerje, cinizam, podsmeh, ponizavanje vernika i ubogog naroda…
    Setimo se luksuza u kojem je onaj kacavenda nekaznjeno orgijao s maloletnim decacima koje su mu privodili ili ih je sam vrbovao!
    S pravom je spc izgubila svako postovanje i autoritet. Izgubila je vezu i s verom i Bogom, i ne predstavlja vise nista osim vladine politicke profitne organizacije ogrezle u aferama i kriminalu!

    1. Vila pripada SPC još od pre II sv. rata. Bila je rezidencija patrijarha Gavrila Doćiža, a zatim patrijarha Vikentija Prodanova. Posle je komunisti nacionalizovali. Jedno vreme u njoj živeo neki komunistički funkcioner, a posle niko. Bila propala skroz, Restitucijom vražena SPC originalnom vlasniku. R. Srpska ( na insistiranje M. Dodika) dala pare da se ta prizemna vila renovira kompletno. Inače, narod je vilu „krstio“ kao ukletu kuću, jer pod nerazjašnjenim okolnostima u njoj umrla pomenuta 2 patrijarha i taj komunistički funkcioner. Zato bila i zapustela.

    2. Nije „patrijarhovoj“ vili, već „patrijaršiskoj“, isto kao kada bi napisali „predsednikovoj“ palati, umesto „predsedničkoj“ palati. Vila nije u vlasništvu patrijarha Irineja, već patrijaršije srpske. Čini mi se da ovim „malim“ greškicama u tekstu pisac teksta pokušava da nametne svoje mišljenje čitaocima teksta, a ne da ih obavesti o događaju. Slično je i sa delom da sinod nije doneo odluku o smeni, već da je to napisao samo „jedan zli vladika“ (Irinej (Bulović). Ko god da je malo upućen u način odlučivanja u sinodu shvatiće da ovo nije dobronamerno pisanje, već naprotiv.

  3. Sinod (crkvena vlada) broji 5 članova. Za smenu dekana PBF glasali patrijarh i vladike bački i kruševački, nisu glasali šumadijski vladika i mitropolit dabrobosanski. Dakle većina glasala za smenu. To su fakti, ostalo je sve zavodjenje javnosti za Goleš planinu, što bi rekao vladika Atanasije Jevtić.
    Sinod je inače izvršno telo Sabora ( crkvene skupštine).

  4. Nije mi baš najjasnije imovinsko značenje „patrijarhovoj vili na Dedinju“? Da li je to privatna patrijarhova vila ili pripada SPC?

  5. Da li u toj „crkvenoj vladi“ episkop Bulović zauzima veću poziciju od potparola pošto se ponaša kao premijer izvršne vlasti uz blagoslov predsednika tj patrijarha?

  6. Vladiko Ignatije, to ti je hvala jer si štitio vladiku Pahomija, a njegov duhovni otac je Irinej Bulović.

Ostavite komentar


Društvo

Naslovna strana

Naslovna strana za 27. i 28. april 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Biljana Lukić, novinarka

Danas su profesionalne dnevne novine kojima može da se veruje.