"Moj tata je učestvovao u ratu na KiM a u subotu će sa mnom šetati na Prajdu" 1Foto: NOVA.rs/Privatna arhiva

Dvadesetdvogodišnji Lazar Savić, student medicine u Beogradu, ruku pod ruku sa svojim ocem, prvi put će prošetati u okviru manifestacije Evroprajd.

Pre pet godina porodici i ljudima iz okoline predstavio se kao transseksualna nebinarna osoba. Ovih dana prisustvuje brojim panelima i diskusijama, pripremajući se za subotu. A kako je zapravo sve počelo?

Lazareve sklonosti u detinjstvu oduvek su odstuaple od onoga što je sredina tretirala kao „normalno“. Pre nego što je u Beogradu upisao fakultet, živeo je u Čačku.

„Nije bilo posebno prijatno odrastati u okruženju prepunom desničara, koje je homofobično i transfobično“, kaže Lazar dodajući da je najpre spoznao svoj rodni identitet, a potom i seksualnost.

Ističe da se kao mali nije osećao kao dečak.

„Osećao sam se fluidno, a osećanja su se stalno smenjivala. Obuvao sam mamine štikle iz osamdesetih, oblačio njene haljine, šminkao sam se… Želeo sam da budem modni dizajner i išao sam na ples“, kaže Lazar za Nova.rs.

Njegovi roditelji odlučili su da sve to zabrane.

„Učili su me kako da budem dečak. Upisali su me na fudbal, rekli da ne mogu da se igram sa barbikama. Usmeravali su me ka tome da budem stereotipni muškarac“, priča Lazar.

Naš sagovornik je vremenom shvatio da njegova orijentacija biseksualna.

„Pre oko godinu dana upoznao sam se sa Prajd info centrom. Našao sam se u okruženju u kom sam se osećao voljeno, prihvaćeno i slobodno da se iskaže onako kako želi“, kaže Lazar koji dodaje da se porodici u potpunosi otvorio 2017. godine.

Navodi da je na časovma filozofije slušao o pojavama homoseksualizma još u doba Grčke i da ga je to podstaklo da se autuje.

„Došao sam kod roditelja i rekao im sve. Nisu to u potpunosti prihvatili, posebno što sam u tom periodu imao devojku, a onda kada su definitno shvatili da je to zapravo istina, bilo je kada sam krenuo da se na različite načine bavim zalaganjem za LGBT prava“, kaže Lazar.

Sagovrnik Nove kažu da je oduvek bio neko ko je zapažen, ali da nije bio meta nekog ozbiljnog nasilja.

„U srednjoj školi sam bio prinuđen da slušam časove srpskog jezika, koje je držao profesor koji je imao ekstremne homofobične stavove. Porfesor je za LGBT ljude govorio da su bolesnici“, navodi Lazar.

Lazar će ove subote prvi put biti učesnik Prajda i šetaće zajedno sa hiljadama drugih ljudi.

„Aktivno sam uključen u pripremu celog događaja kroz volontiranje i razne panele“, priča nam Lazar.

Osim što je ovo njegov prvi Prajd, postoji još jedna činjenica koja ga čini posebnim. Podršku mladom Čačaninu dok bude šetao ulicama Beograda – pružiće njegov otac.

„Moj tata učestvovao je u ratu na Kosovu i Metohiji tokom 1999. godine. Vaspitavan je u patrajrhalnom duhu. U početku nije mogao da prihvati moje autovanje i bilo mu je potrebno neko vreme, a onda je rekao: ‘I ja želim da te podržim’, i doći će da sa mnom šeta 17. septembra“, emotivno nam priča Lazar.

Ova podrška dala mu je neverovatan vetar u leđa i podstakla ga da veruje da se svi mogu promeniti.

Nepuna dva dana pre održavanja šetnje u okviru manifestacije Evroprajd 2022, tenzije ne prestaju da rastu.

MUP je zabrnio šetnju predviđenom rutom, a isto se odnosi i na učesnike takozvane „porodične šetnje“.

Istovremeno, iz Tužilaštva su za sve one koji se ogluše o odluku MUP-a, najavljuju drakonske novčane kazne.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari