Momčilo Babić: Doktor u ambasadorskoj misiji 1

Prof. dr Momčilo Babić imenovan je za novog ambasadora Srbije u Rusiji. Ukaz o njegovom postavljenju u Moskvi doneo je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, objavljeno je u Službenom glasniku.

Prethodno je od početka 2018. do nedavno bio ambasador Srbije u Slovačkoj, gde mu je u avgustu prošle godine organizacija Servare et Menare dodelila Spomen-medalju drvo mira zbog zasluga u promociji mira, razumevanja i prijateljstva među narodima.

Babić je inače doktor medicinskih nauka i bio je redovni profesor socijalne medicine na Medicinskom fakultetu u Beogradu gde je i završio osnovne studije 1976. Tri godine kasnije je magistrirao u Moskvi kao stipendista Svetske zdravstvene organizacije. Doktorirao je na Medicinskom fakultetu u Beogradu 1985.

Više od dve godine se usavršavao u inostranstvu, između ostalog, na Univerzitetu DŽons Hopkins i Univerzitetu DŽordžtaun, kao i u Centrima za kontrolu bolesti – Atlanta i Nacionalnom institutu za zdravlje Betesda u SAD, kao i na Karolinskom institutu u Stokholmu i na Institutu usavršenstvovania vračej u Moskvi. Autor je više od 250 naučnih i stručnih radova objavljenih u stranim i domaćim časopisima i na kongresima, kao i 24 stručno-naučne medicinske knjige. Na Medicinskom fakultetu u Beogradu je predavao socijalnu medicinu i zdravstveni menadžment, te je i iz tih oblasti objavio brojne radove.

Direktor KBC „Bežanijska kosa“ je bio od 1992. do 2001. Takođe je bio direktor Sektora za razvoj Kliničkog centra Srbije i predsednik Saveta univerziteta. Osam godina je bio na poziciji gradskog sekretara za zdravstvo u Skupštini grada Beograda, a obavljao je i funkciju pomoćnika ministra zdravlja i bio direktor Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje.

Prema pisanju Istinomera, tokom devedesetih je bio blizak sa Slobodanom Miloševićem i njegovom porodicom. Bio je član Glavnog odbora SPS-a i poslanik, ali je stranku napustio posle pada Miloševića. Kada je Vojislav Šešelj štrajkovao glađu u Hagu, Babić se pojavljivao kao njegov lekar. U fokus pažnje javnosti je dospeo i u aprilu 2011. kada je pratio zdravstveno stanje Tomislava Nikolića dok je štrajkovao glađu. Član je Srpske napredne stranke.

Momčilo Babić je rođen 1952. u Peći. Titulu „Najevropljanin za 2011.“ za oblast programa i projekta je poneo 2012, a nagradu je dobio i za projekat „Zdravstvena politika u Srbiji do 2020 godine“. Više od 30 godina se bavi slikarstvom, a svoja dela je uglavnom poklanjao bolnicama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari