Interesi naroda i Aleksandra Vučića su suprotstavljeni: Momčilo Trajković povodom obnove rada SNV KiM 1foto FoNet/TV FoNet

Sabor na kome bi trebalo da se zvanično obnovi rad Srpskog nacionalnog veća Kosova i Metohije održaće se 26. novembra u Beogradu, iako je bio najavljen za 26. avgust u Gračanici. Inicijativni odbor SNV KiM u protekla dva meseca nije mogao da dobije ni jednu salu u domovina kulture u srpskim mestima u južnoj Pokrajini, pomoć je odbila i Eparhija raško-prizrenska, a mada je problema bilo i u Beogradu, skup će se održati u nedelju u beogradskom Hotelu M.

Tim povodom za Danas govori Momčilo Trajković, član Inicijativnog odbora SNV KiM.

– Osnovni zadatak SNV biće da, u novim uslovima, na autentičan način artikuliše interese kosovsko-metohijskih Srba i organizuje ih za nacionalno i političko delovanje u borbi za nacionalni opstanak uz poštovanje političkog pluralizma. SNV teži da bude „stub“ normalnoj Srbiji na KiM, sa ciljem da učestvuje u kreiranju politike Srbije za KiM i njenoj implementaciji na Kosovu i Metohiji. Da utiče na nadležne organe u Republici Srbiji, na KiM i kod međunarodnih institucija da pomognu u nacionalnom, političkom, ekonomskom i svakom drugom obliku uspravljanja Srba na Kosovu i Metohiji, povratku prognanih, posebno pitanje nestalih i kidnapovanih Srba i drugih, kao i zaštiti kulturnog nasleđa. SNV će posebnu pažnju posvetiti uspostavljanju srpsko-albanskog dijaloga i korektnih međunacionalnih odnosa, uz toleranciju, u koegzistenciji Srba i Albanaca – nabraja Momčilo Trajković.

* Kažete da bi obnova rada SNV KiM trebalo da vrati na javnu scenu autentičnu politiku Srba sa KiM. Imajući u vidu tok kosovskih pregovora i geopolitičke okolnosti, koliko ima vremena i prostora da Srbi sa KiM, koji se ne slažu politikom aktuelne vlasti, utiču na događaje?

– Vrlo malo. Vreme je uzalud potrošeno. Osećamo da smo na santi leda koja se svakoga dana topi. Ali to nije razlog da posmatramo i čekamo kao jaganjci pred klanje. Ono što danas činimo jeste da konsolidujemo srpsko nacionalno biće, da narod politički uspravimo, da pokažemo javnosti da Aleksandar Vučić nema podršku kosovsko-metohijskih Srba i da se radi o velikom manipulatoru koji se igra sa sudbinom nesrećnih ljudi. Srbe sa KiM treba pripremiti i pomoći im da se snađu u novim uslovima koji su neminovni, ali i budućim eventualnim tragičnim procesima. Na takav način o njima niko ne razmišlja.

* Šta bi za državne interese i Srbe na KiM značilo formiranje za sada zvanično nedefinisane zajednice srpskih opština, koju je Beograd u startu formalno označio kao svoju „crvenu liniju“ za prihvatanje Francusko-nemačkog predloga, pa na njoj sad rade Zapad i NATO ne bi li konačno zatvorili kosovski slučaj?

– Ono što je za Srbe sa KiM poraz, to je za današnje vlasti u Beogradu pobeda. Interesi naroda i Aleksandra Vučića su suprotstavljeni. On bi da ih izda, ali da oni tu izdaju ne prepoznaju. I odlučio se za manipulaciju. ZSO je taj instrument kojim on manipuliše i daje lažnu nadu. Zajednica srpskih opština je jednako nezavisna država Kosovo. Nepošteno je lagati narod da će ZSO biti „ni na nebu ni na zemlji“, ili još dalje, da će biti u okviru sistema Srbije.

*Da li će se, zbog kratkih rokova, SNV KIM već u nedelju izjašnjavati o učešću Srba sa KiM na predstojećim parlamentarnim izborima u Srbiji 17. decembra kao i o neorganizovanju glasanja na KiM zbog uslovljavanja Prištine potpisom Beograda na dogovore?

– Nažalost o tome ne odlučujemo mi. Bili bismo srećni kada bi mogli da glasamo tamo gde i živimo. Ni vlasti u Beogradu nisu mnogo zbog toga potresene. Lakše će im biti za krađu glasova, jer će biti dosta neupotrebljenih listića. A i činjenica da nisu raspisani lokalni izbori u opštinama na KiM, govori mnogo toga.

*Pred decembarske izbore u Srbiji na vlasti je došlo do novog radikalskog grupisanja Vučić, Šešelj, Nikolić. Da li se nedavni Vučićev susret sa Aleksandrom Jablanovićem iz Partije kosovskih Srba neka vrsta ponovnog objedinjavanja i prvobitne „ekipe“ Srpske liste, kakve bi to političke posledice moglo da ima?

momčilo trajković
foto FoNet Aleksandar Barda

– „Srpska lista“ je propala stvar. Pokušaji njenog šminkanja su poslednji trzaji ove nemani. Meni je žao doktora Eleka i mog prijatelja Milovića, što su imali pogrešne procene. Ne ide se „’45 u četnike“. Što se tiče Jablanovića, to više govori o Vučiću nego o njemu. Ruina je ruina, onaj ko u tome traži spas, ne piše mu se dobro.

*Treba li SNV KiM da konkretno podrži neku od izbornih lista i da li je nedavni javni poziv Srbima sa KiM Marka Jakšića iz Pokreta „Otadžbina“ da glasaju za Narodnu stranku Vuka Jeremića opcija iza koje stoji i SNV?

– Ne, ne treba. SNV je nacionalna asocijacija kosovsko-metohijskih Srba i ono podržava pluralizam i demokratske procese, ali se ne opredeljuje ni na čiju stranu. Iz tih razloga smo odustali od pozivanja predstavnika političkih partija na Sabor SNV u nedelju, jer bi tu došlo do razmimoilaženja i korišćenja Sabora u predizborne svrhe. Što ne bi bilo dobro za naš novi početak. Što se Marka tiče, on kao pojedinac ima pravo na svoj politički stav, pa čak i da podržava Narodnu stranku Vuka Jeremića. I mi ćemo se posle Sabora pojedinačno izjašnjavati, ali će SNV ostati van toga, jer među našim članovima ima ljudi različitih opredeljenja. Ali, ono što je sigurno SNV radi i deluje na smeni Vučićevog režima, jer je on postao ključ našeg problema i jedan od razloga našeg ponovnog aktiviranja.

*Prvi predsednik SNV KiM bio je pokojni vladika Artemije (Radosavljević), kao tadašnji episkop raško-prizrenski, a SNV je bilo i deo DOS-a. Šta se u međuvremenu dogodilo pa ne nalazite zajednički jezik sa SPC i kakvi su kontakti predstavnika SNV sa opozicijom u Beogradu?

-Ne, SNV nije bio deo DOS-a. U DOS-u sa Kosova bio je Srpski pokret otpora. Za neverovanje je da neki velikodostojnici u našoj Crkvi našu nacionalnu borbu smatraju golom politikom i ne vide potrebu da u ovom istorijskom trenutku, ako ništa drugo, bar daju blagoslov za naše delovanje u borbi za opstanak naroda koji nestaje sa svojih vekovnih ognjišta. NJihov odgovor je da se Crkva ne bavi politikom i tu je kraj. Ne razumem neverovatan obrt našeg vladike Teodosija. Bio je u vrhu SNV dok je predsednik bio blagopočivši vladika Artemije. Tada je aktivno učestvovao u radu SNV. I tada to nije bila politika. Takođe, pre pet godina zajedno sa ocem Savom Janjićem žestoko je reagovao na Vučićevu inicijativu za razgraničenje – podelu na Kosovu, a Srpski nacionalni forum ih je energično podržao. I to nije politika!? Međutim, ono što i „našu“ vlast i našu Crkvu, i sve nas, stavlja u poziciju odgovornosti, jesu pogubni procesi na KiM. Naš narod u beznađu napušta svoja vekovna ognjišta, u mnogome i zbog Vučićeve vlasti. Jeste li čuli poslednjih godina da su naši velikodostojnici javno uputili reč kritike vlastima u Beogradu? A ranije, podsetio bih na javno izrečenu zabrinutost i kritike vlasti blagopočivših patrijarha Pavla, mitropolita Amfilohija, vladike Atanasija, vladike Artemija, zaključuje Momčilo Trajković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari