Momčilov grad dobija stalne izložbene postavke 1Rekonstruisana tvrđava Momčilov grad Foto: Danas

Realizacijom projekta “Oživljavanje srpske srednjevekovne trvrđave Kale“ nastavlja se uređenje Momčilovog grada u Pirotu. Ugovor o realizaciji projekta potpisan je juče u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija.

U ime Pirota ugovor je potpisao pomoćnik gradonačelnika Pirota Bojan Randjelović.

Projektom je predviđeno da prostor pet kula Gornjeg grada tvrdjave bude oplemenjen stalnim izložbenim postavkama koje će činiti funkiconalnu tematsku celinu. Postavke smeštene u “Crkvici“ i još četiri kule obilovaće motivima koji asociraju na srednjevekovnu tvrdjavu sa jasnim akcentom na lokalno nasleđe, a sve s ciljem kreiranja jedinstvenog vizuelnog identiteta tvrdjave i njenih postavki.

U “Crkvici“ je predviđen Info centar sa suvenirnicom, u istočnoj kuli postavka “Gradovi i tvrđave srednjevekovne Srbije“, u jugozapadnoj kuli postavka “Pirotska tvrđava kroz vekove“, u zapadnoj kuli će biti promenljiva postavka, a u Donžon kuli postavka “Tvrđava za decu“. Projekat će se realizovati po fazama. Osim ministarstva, za realizaciju ovog projekta, sredstva će izdvojiti i grad Pirot. Na ovaj način će se unaprediti i turistička i kulturna ponuda Pirota.

Podsećamo, obimna rekonstrukcija i konzervacija Gornjeg i Srednjeg grada i uredjenje parkovskih površina Donjeg grada tvrđave realizovano je minulih godina. Tvrđava, koja je symbol grada, rekonstruisana je sredstvima iz prvog poziva IPA programa prekogranične saradnje Srbija – Bugarska pre dve godine. Partner na projektu je Pirotu bila opština Montana. Ukupna vrednost projekta je 690.000 evra, a vrednost dela projekta za Pirot je bio nešto više od 400.000 evra. Radovi su trajali 16 meseci.

Pretpostavlja se da je Gornji grad Tvrđave građen u vreme Kneza Lazara u drugoj polovini 14. veka pre Kosovskog boja. U Pirotu ovu tvrđavu zovu Momčilov grad zbog verovanja da je nju gradio vojvoda Momčilo. U zidinama Tvrđave su pored ostalih snimani kadrovi filma „Boj na Kosovu“.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari